"Inte bortkastat med utredning av luftförsvar"

"Långa utvecklingstider på luftförsvarssystem"
2:04 min

Regeringens utredning om Sveriges framtida luftförsvar efter 2040 väcker intern borgerlig kritik. Men att det här skulle vara bortkastade skattepengar håller ordförande för riksdagens försvarsutskott, socialdemokraten Peter Hultqvist, inte med om.

– Det finns liksom ingenting att förlora, att jobba i de här perspektiven. Och det är också så att det är långa utvecklingstider på luftförsvarssystem och det är långa levnadstider på luftförsvarssystem, säger Peter Hultqvist (S), ordförande för riksdagens försvarsutskott.

Att ringa in eventuella hot och förutse var den tekniska utvecklingen hamnat om över 28 år, är knappast möjligt, enligt kritiken från Folkpartiet och Kristdemokraterna. En synpunkt som även florerat på flera svenska försvarsbloggar sedan regeringen tillsatte utredningen i juni.

– Ska man undersöka behov så långt fram i tiden kan man lika gärna bara titta på en science fiction-film, säger Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson till Ekot.

Försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist säger att både Kristdemokraterna och Folkpartiet har varit med och gjort upp om hur direktiven ska utformas.

Han framhåller att utredningen av tiden efter 2040 även innefattar en grunduppfattning av luftförsvarets utveckling före och fram till 2040.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".