Vitryssland utvisar ambassadör

1:12 min

Vitryssland utvisar Sveriges ambassadör från landet. Anklagelserna mot den svenska ambassadören Stefan Eriksson rör kontakter med oppositionen, något Sveriges utrikesminister Carl Bildt inte ser något konstigt med.

– De har riktat anklagelser mot ambassadören som saknar varje grund, säger Bildt vid en telefonkonferens.

Bildt kallar anklagelserna "löjeväckande".

Carl Bildt skriver skriver på Twitter, översatt från engelska: "Lukasjenkos regim har utvisat Sveriges ambassadör i Vitryssland för att ha stött mänskliga rättigheter för starkt. Visar regimens sanna jag."

Stefan Eriksson utsågs 2008 till Sveriges ambassadör i Minsk. Tidigare var han chef för Sveriges sektionskontor i Minsk och har bland annat tjänstgjort vid Sveriges generalkonsulat i Sankt Petersburg, UD:s enhet för Östeuropa och Centralasien och Sveriges ambassad i Moskva samt vid Exportrådet, enligt regeringens hemsida.

Att den svenska ambassadören har haft kontakt med oppositionella i Vitryssland är inget konstigt utan visar bara att Sverige agerar i enlighet med den politik man för, enligt Bildt. Det är "ingen hemlighet" säger Bildt.

– Det finns många ambassadörer i Sverige som har kontakt med oppositionen, säger Bildt.

Att beslutet skulle ha något att göra med den aktion där en svensk pr-byrå släppte nallar med oppositionella meddelanden över Vitryssland ska inte ha nämnts.

Den 4 juli rapporterades att ett flygplan med svensk besättning fällt nallebjörnar med regimkritiska budskap bland annat över Vitrysslands huvudstad Minsk.

Landets försvarsdepartementet avfärdade händelsen som enbart en "provokation" via internet, men president Lukasjenko - sedan tidigare häftigt kritiserad både inom och utom landet - valde att ta händelsen till intäkt för att avskeda flera chefer inom statsförvaltningen.

Svenska UD kan inte bekräfta att "nallebjörnsincidenten" inträffat. Bildt säger att Sverige saknar oberoende svensk information om händelsen men att den inte har tagits upp "över huvud taget" i samband med beslutet att utvisa ambassadören.

Den svenske ambassadören till Vitryssland, Stefan Eriksson, fortsätter arbeta som ambassadör men med ett "ännu tydligare fokus" på frågor som rör mänskliga rättigheter, säger Bildt.

– Ambassadör Eriksson kommer självfallet att fortsatta sitt arbete som ambassadör, säger Bildt.

Ekot/TT

VITRYSSLAND

Vitryssland har närmare tio miljoner invånare på en yta ungefär hälften så stor som Sveriges. Huvudstad är Minsk med 1,8 miljoner invånare.

Sedan 1994 styrs landet av förre kolchosdirektören Aleksandr Lukasjenko, som kraftigt och regelbundet kritiserats av oppositionen och västvärlden för sitt auktoritära styre.

Presidentvalet i december 2010 slutade med en storseger för Lukasjenko, vars motståndare i stor mängd greps och fängslades efter högljudda protester i Minsk. Åtgärderna har följts av hårda sanktioner mot landets ledare från EU och USA.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista