Flera straffade för svensk nalleaktion i Vitryssland

1:35 min

I veckan avsattes två högt uppsatta generaler i Vitryssland. Anledningen sägs vara det svenska sportflygplan som flög in över vitryskt territorium och släppte ner hundratals nallebjörnar med budskap om demokrati och yttrandefrihet.

--Det är en ordentlig pinsamhet för den vitryska regimen, det som har inträffat, säger Magnus Uggla från Östgruppen.

Han menar att de två sparkade generalerna visar på en vitrysk vändning i fallet med nallebjörnarna. Länge förnekade luftförsvaret att inflygningen på vitryskt territorium skulle ha ägt rum överhuvudtaget. Den svenska PR-byrån Studio Total som står bakom släppte senare en video med flygningen där hundratals nallebjörnar släpps ner över Vitryssland.

Att generalen som ansvarar för nationens gränser och ytterligare en general från luftförsvaret avsatts ses som ett indirekt erkännande från vitryskt håll, anser Magnus Uggla.

Han säger också att det är troligt att Lukasjenko agerat för att inte förlora ansiktet inför Ryssland

– Det finns ju ingen gränskontroll mellan Ryssland och Vitryssland och därför är det väldigt viktigt att Vitryssland sköter sin del av kontrollen. Här har man misslyckats jag tror det handlar om att visa för Ryssland att man försöker ta ansvar för det inträffade.

Förutom att avsätta två generaler har Lukasjenko också formellt varnat fem högt uppsatta tjänstemän, däribland försvarsministern och KGB:s säkerhetschef.

Tidigare har två vitryska privatpersoner, en journalist och en mäklare, gripits i samband med nallebjörnsaktionen. Enligt Reuters riskerar de upp till sju års fängelse.

Tomas Thorén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista