Bildts (M) svar: Portar Vitrysslands ambassadör

2:53 min

Vitryssland utvisar Sveriges ambassadör från landet, uppger utrikesminister Carl Bildt. Som följd av utvisningen är den nya tilltänkta vitryska ambassadören nu inte välkommen till Sverige.

Sveriges ambassadör i Minsk i Vitryssland, Stefan Eriksson, utvisas ur landet. Det berättar Carl Bildt vid en snabbt påkallad presskonferens via en något sprakig telefon från en semesterort.

Stefan Eriksson, som enligt UD nu befinner sig i Sverige, anklagas för att ha varit i kontakt med oppositionella i Vitryssland vilket inte är något konstigt enligt Bildt utan bara visar att Sverige agerar i enlighet med den politik man för, säger han.

Möjligen har den svenske ambassadören stuckit ut då han talar vitryska och når ut till många där.

– Han har kanske lite ökat genomslag i det vitrysska samhället i förhållande till andra ambassadörer, säger Carl Bildt.

Men anklagelserna ses som löjeväckande och den tilltänkte nye vitryske ambassadören är nu inte välkommen till Sverige, som följd av det vitryska beslutet. Och ytterligare två medlemmar av den vitryska representationen kommer att uppmanas lämna Sverige.

Bildt har varit i längre samtal med EU:s utrikeschef Catherine Ashton om beslutet. Det är alltid en balansgång med vad vi vill ha kvar där också, säger han.

Händelsen är mycket ovanlig och att något liknande hänt en svensk ambassadör utomlands har i varje fall inte skett tidigare under Carl Bildts tid som statsminister eller utrikesminister.

Att utvisningsbeslutet av Stefan Eriksson skulle ha något att göra med den aktion där en svensk PR-byrå ska ha släppt nallebjörnar med oppositionella meddelanden över Vitryssland är oklart. Det ska inte ha nämnts från Vitryskt håll, enligt utrikesministern.

Det vitryska agerandet är anmärkningsvärt, men visar enligt Bildt att det är en "nyckfull och oberäknelig" regering som styr Vitryssland.

– Såhär uppträder man inte. Det är en diktatur som är rädd för sin egen framtid, säger Carl Bildt.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

VITRYSSLAND

Vitryssland har närmare tio miljoner invånare på en yta ungefär hälften så stor som Sveriges. Huvudstad är Minsk med 1,8 miljoner invånare.

Sedan 1994 styrs landet av förre kolchosdirektören Aleksandr Lukasjenko, som kraftigt och regelbundet kritiserats av oppositionen och västvärlden för sitt auktoritära styre.

Presidentvalet i december 2010 slutade med en storseger för Lukasjenko, vars motståndare i stor mängd greps och fängslades efter högljudda protester i Minsk. Åtgärderna har följts av hårda sanktioner mot landets ledare från EU och USA.

TT

Marcus Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista