Biståndsminister Gunilla Carlsson (M). Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Sverige redo öka humanitära biståndet till Syrien

"Vi tar mer än vårt ansvar"
1:20 min

Den humanitära situationen i och utanför Syrien blir allt svårare. Och biståndsminister Gunilla Carlsson meddelade idag att Sverige kommer att öka biståndet till landet.

Samtidigt kritiserar biståndsministern andra länders ovilja att ge pengar  i nivå med Sverige.

– Vi tar mer än vår del av ansvaret för att finansiera de stora humanitära behoven. Men det är andra länder som kanske inte är intresserade av att använda FN-systemet, och det är en del länder som inte heller har egen förmåga, säger Gunilla Carlsson.

Sverige har hittills i år bistått området kring Syrien med 117 miljoner. När biståndsministern idag gav en aktuell bild av läget, kritiserade hon även andra potentiella givarländer för att vara snåla gentemot Syrien. Hon nämnde mellan raderna Norge och USA som nationer som hon anser borde komma upp i Sveriges nivå.

Och utöver de 117 miljoner som hittills utbetalats, kommer Sverige kommer att ge mer till Syrien, enligt ministern.

– Vi utesluter inte att den siffran kan komma att öka ganska mycket. Vi har avsatt uppemot fem miljarder i den svenska biståndsbudgeten. Det går ju inte bara till Syrien, utan vi har stora behov i delar av Afrika för närvarande, och det pågår humanitära kriser på fler ställen i världen.

– Systemet är ansträngt, men vi har en väl tilltagen budget för att göra vår del av ansvaret.

Är det troligt att Sverige skulle ge mer pengar till Syrien?

– Absolut, skulle jag vilja svara på den frågan, och tyvärr.

Kenneth G Forslund är biståndspolitisk talesperson för Socialdemokraterna och säger att det råder en ganska stor politisk konsensus i den frågan.

– Det är en oerhört svår situation i Syrien. Vi har nog egentligen svårt att förstå hur svår situationen är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".