Foto: Charlie Riedel/Scanpix

Dåliga affärer i Londons innerstad

"Tråkigt för dem men bra för oss"
1:36 min

En vecka in i de Olympiska spelen har London klarat sig från det totala trafikkaos många fruktade. Baksidan av det är att den ekonomiska boom som regering och arrangörer hoppats på uteblivit.

Turister och andra kunder sviker innerstaden, men ute vid själva olympiaområdet går affärera bättre än någonsin.

Den skoaffär som Ekot besöker har extra öppet från 9 till 23. Sweleni Costas är förvånad  att folk har pengar kvar till  skor efter dyra biljetter, hotell och mat.

Det är mest utländska turister säger hon. Men totalt har den gruppen minskat. 100 000 har kommit till London mot 300 000 en vanlig sommardag. Dessutom sviker de inhemska besökarna, bortskrämda av risken för trängsel, så i centrala stan  råder ingen Olympisk affärsyra.

Hotell som var fullbokade förra året- har nu 30 procent lägre beläggning. Sänkta priser till nivåer under vanliga somrar. Teatrar å restauranger har tomma stolar och bord.

Regeringen håller fast i att spelen kommer ge strålande inkomster för London i ett längre perspektiv. Premiärminister Cameron manade igår  landsmännen att bege sig till huvudstaden där borgmästarens inspelade varningar om köer nu tagits bort i kollektivtrafiken.

Men helhetsbilden är lite blandad, lyxhandlandet tycks ha ökat. Den olympiska familjen som den kallas – det vill säga OS-byråkrater och särskilt inbjudna VIP-personer har aldrig varit större. Och de är ute och shoppar. Det är också de som haft biljetter till tävlingarna och detta kanske förklarar varför många läktarplatser stått tomma.

Vad sker då efter spelen, månad eller två, sedan är det dystert som vanligt fruktar Sweleni Costas i skoaffären.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".