Bild från islamistgruppen på den syriske tv-presentatören under tiden han var kidnappad. Foto: Scanpix.

Kidnappad syrisk tv-profil avrättad av islamister

En profil i syrisk statlig tv, som kidnappades i mitten på juli, uppges ha "avrättats" av en militant islamistgrupp. Samtidigt rasar hårda strider i Aleppo och Iran uppger att en busslast pilgrimer kapats.

Den syriske tv-presentatören Mohammed al-Said, som fördes bort i juli, uppgavs på lördagen ha "avrättats".

– Tv-presentatören, en välkänd person i statlig tv, har avrättats och al-Nusra-fronten har tagit på sig ansvaret, sade Rami Abdel Rahman, talesman för oppositionella Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter.

al-Nusra-fronten, en militant islamistgrupp, tog i fredags på sig skulden för att ha mördat al-Said. Reportrar utan gränser har tidigare uppmanat kidnapparna att släppa tv-presentatören och kritiserat attacker mot journalister i Syrien.

– Militanta islamistgrupper som tagit upp vapen mot Syriens regim väcker oro internationellt, men utgör enligt många bedömare troligtvis en liten del av det väpnade motståndet mot president al-Assad.

Våldsamma strider mellan beväpnade rebeller och regeringsstyrkor rasar samtidigt i syriska storstäder. I Saladin-distriktet i Aleppo använde syriska armén attackhelikopter och granateld i ett försök att bryta igenom rebellernas frontlinje.

- Det är en helikopter och vi hör två explosioner i minuten, sade nyhetsbyrån Reuters korrespondent.

I Saladin har rebeller från Fria syriska armén tagit upp ställningar bland gränder och gator och området har drabbats hårt av de senaste tidernas strider.

Både FN och andra länder har uttryckt oro för en mycket blodig strid i Aleppo där de båda sidorna samlat styrkor.

Statliga nyhetsbyrån Sana rapporterar att myndigheter under dagen drabbade samman med "beväpnade terrorister", vilket normalt avser oppositionen, som försökte storma tv-byggnaden.

Samtidigt rapporterar statliga iranska medier att 48 pilgrimer kidnappats från en bus i den syriska huvudstaden.

– Beväpnade terroristgrupper kidnappade 48 iranska pilgrimer på väg till flygplatsen, säger iranska ambassadens konsulära chef Majid Kamjou till det iranska etermediebolaget Irib.

– Det finns inga rapporter om pilgrimernas öde. Ambassaden och syriska myndigheter försöker spåra kidnapparna.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".