1 av 3
I dag finns det 21 fotbollsklubbar noterade på börser i Europa, och indexet för deras aktier har fullkomligt rasat de senaste 15 åren. Bild: Stoxx European Football.
2 av 3
När Manchester United låg på Londonbörsen mellan år 1991 och 2005 steg aktien i värde med drygt 2 000 procent. Bild: Thomson Reuters.
3 av 3
Wayne Rooney, Manchester United. Foto: Scott Heppell/Scanpix.

Skuldsatt Manchester United gör entré på börsen

Ägarfamiljen säljer av 10 procent av klubben på börsen
2:47 min

Den här veckan noteras en av världens största fotbollsklubbar på börsen. Det är Manchester United som börjar säljas i New York.

Frågan är om Manchester United får ett lika varmt mottagande på New York-börsen som på hemmastadion Old Trafford.

Ett varmt mottagande skulle behövas. Manchester United har stora skulder och den amerikanska ägarfamiljen Glazer har valt att sälja av 10 procent av klubben på börsen. Man hoppas därmed kunna få in upp till 2,3 miljarder kronor vilket ska användas för att betala av på skulderna.

En börsnotering kan vara ett bra sätt för klubben att få in pengar, men det är inte lika säkert att det blir en bra affär för dem som köper aktien.

I dag finns det 21 fotbollsklubbar noterade på börser i Europa, och indexet för deras aktier har fullkomligt rasat de senaste 15 åren.

Hade klubbarna presterat lika dåligt på planen som på börsen så hade buropen eskalerat på läktarna. Det finns några riktiga skräckexempel på dåliga investeringar.

Den enda svenska klubben på börsen, AIK, noterades för fyra år sedan till 10 kronor. I dag är aktien värd 1 krona och 60 öre. De som köpte aktien vid starten och fortfarande har den kvar har alltså förlorat nästan 85 % av sina pengar.

Ännu värre är det för dem som köpte aktier i FC Köpenhamn för några år sedan, den kostade då dryga 900 kr, i dag ligger den på 66 kronor.

Nästan lika illa är det för den italienska storklubben Juventus aktieägare, Juventusaktien stod för något år sedan i 1 euro, nu är den värd 18 cent.

Å andra sidan kanske inte den som köper fotbollsaktier är ute efter att tjäna pengar. Det tror i alla fall inte Esbjörn Lundevall som är aktiestrateg på SEB.

– Det verkar vara något man placerar med hjärtat och inte med vinstsyfte.

Evert Carlsson som är lektor på Handelshögskolan i Göteborg tror ändå att det finns stora värden i fotbollsklubbar som Manchester United i form av spelare, varumärke och tv-avtal.

I takt med att fotbollsvärden blir mer och mer globaliserad och mer kommersiell så kan de värdena mycket väl öka. Men att det skulle visa sig i stigande aktiekurser är inte troligt menar han.

– Det finns goda skäl att tro att det kan skapa större värde framgent. Frågan är vem det värdet kommer att tillfalla, snarare är det väl så att det hittills varit spelare som lyckats lägga beslag på den största delen av det här värdet, snarare än aktieägarna.

Men kanske Manchester United kan bli ett undantag. Klubben låg faktiskt på Londonbörsen innan den köptes upp av den nuvarande ägaren. Och mellan år 1991 till 2005 steg Unitedaktien över 2 000 procent.

Fiasko på börsen

  • FC Köpenhamn har minskat 96 procent på 13 år.
  • AIK har minskat 84 procent på 4 år.
  • Bröndby har minskat 85 procent på 25 år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".