En förstörd polisstation i gränsstaden Azaz, norr om Aleppo. Foto: Scanpix.

Värsta striderna hittills i syriska Aleppo

"Som i en spökstad"
1:57 min

I Syrien rapporteras om de hårdaste striderna hittills i landets största stad Aleppo. Inte sedan den Fria syriska armén och regeringsarmén började drabba samman i Aleppo den 20 juli har striderna varit så omfattande och våldsamma som nu enligt vittnesmål från staden.

Söndagen inleddes med ett konstant bombardemang med stridsflyg, helikoptrar och artilleri mot misstänkta rebellfästen. En civil intervjuad av journalister på plats konstaterade att det enda regn som nu faller är regnet av dödliga granater, den livsgivande nederbörden har inte synts till på månader.

Flera stadsdelar beskrivs som mer eller mindre tömda på civila, som i en spökstad syns bara rebeller eller soldater  på gatorna. För många civila har det dock blivit svårt att fly med allt fler soldater i området och vägar som är osäkra att fara på. Att stanna kvar kan innebära livsfara, att försöka ta sig ut kan vara minst lika farligt.

Rebellerna säger att de räknar med en snar omfattande attack av regeringsarmén och FN:s observatörsstyrka konstaterar att armén håller på att ytterligare kraftsamla i Aleppo. En talesman för regeringen varnar att det riktiga slaget om Aleppo ännu inte börjat.

Hittills har rebellerna lyckats hålla tagna områden, men situationen blir allt hårdare också för dem.

Stora delar av Aleppo saknar mat, i vissa delar till och med färskt vatten. Elektricitet har inte funnits på länge. De civila som är kvar får nöja sig med det de får tag på.

Också regeringsarmén uppges vara trängd inifrån. Avhoppade och tillfångatagna soldater berättar för journalister om matbrist och uppgivenhet. Många av soldaterna sägs enligt avhopparna inte vara övertygade vad de slåss för, men de vågar inte hoppa av. Rädslan för repressalier mot deras familjer eller att själva skjutas som desertörer är för stor.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".