"Stort misstag att lyfta sanktionerna från Burma"

2:37 min

För bara några veckor sedan följde USA Europas beslut att ta bort nästan alla sanktioner mot Burma. Som skäl angavs att landet nu var på rätt demokratisk väg.

Efter det uppblossade våldet i Burmas västra delstat Rakhine mellan den buddistiska majoritetsbefolkningen och de muslimska statslösa Rohingyas pratar allt fler om att det var på tok för tidigt att lyfta sanktionerna.

John Sifton, Asienansvarig på människorättsorganisationen Human rights watch, anser att det var alldeles för tidigt.

– Det var ett stort misstag av EU att gå i bräschen och lyfta alla sanktionerna. Vägen till verklig demokrati är lång och har många fallgropar på vägen. Burma har ännu inte bevisat att man kommer att klara ens det första testet, säger John Sifton som arbetar på Human rights watch’s kontor i Washington.

Att USA sedan följde EU efter starka påtryckningar av näringslivet som inte ville komma efter de europeiska länderna med investeringar i det resursstarka Burma, var inte heller bra, menar han.

– Det mycket svaga aggerande som den burmesiska regeringen och oppositionen i form av Aung San Suu Kyis parti NLD gjorde när över 80 människor dödades och nästan 100 000 människor drevs på flykt i Rakhinestaten, visar att Burma har mycket kvar att visa innan det kan räknas som ett demokratiskt land som försvara alla sina medborgare, enligt Human rights watch.

Knappt hundra mil från oroligheterna i Burma, i Indiska delstaten Assam, har det i veckan också varit dödliga sammandrabbningar mellan etniska och religiösa grupper. Och enligt John Sifton på Human rights watch kommer de etniska och religiösa konflikterna i Sydostasien allt oftare upp till ytan.

– Alla de här länderna måste förstå att deras främsta uppgift är att skydda den egna befolkningen så att inte etniska eller religiösa grupper inom landet slår ihjäl varandra. Att säga att en grupp i landet, i det här fallet Rohingyas, inte är medborgare i landet, är inte acceptabelt. Det måste det internationella samfundet få Burma att förstå.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Margita Boström

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista