Syriska rebeller skjuter i staden Aleppo. Foto: Alberto Prieto/Scanpix.

Syriska militären laddar upp inför storanfall

Gatustrider kan pågå länge
1:22 min

Den syriska armén fortsätter uppladdningen i och kring staden Aleppo inför ett kommande storanfall mot rebellerna som nu håller delar av staden. Under tiden fortsätter arméns bombardemang av staden.

Omkring 20 000 man i den syriska armén har tillsammans med stridsvagnar och andra pansarfordon dragits samman kring Aleppo, enligt den syriska säkerhetstjänsten. Men också rebellerna inne i staden får förstärkningar och enligt en regimtrogen tidning i Syrien kan de nu vara mellan 6 000 och 8 000.

De utsätts hela tiden för artilleribeskjutning och anfall från luften. På det sättet hoppas militären kunna döda så många rebeller som möjligt och också sänka motståndarnas stridsmoral innan det väntade stora anfallet börjar. Belägringen gör att det är brist på mat, vatten och el vilket försvårar rebellernas möjligheter att hålla stånd vid ett kommande storanfall.

Om och när regeringsarmén sedan inleder det väntade anfallet kan gatustrider inne i Aleppo pågå länge. Enligt en syrisk källa som nyhetsbyrån AFP har pratat med, kommer armén att tvingas rensa staden gata för gata på vad man kallar terrorister.

Medan förberedelserna inför anfallet mot Aleppo pågår hävdar nu den syriska regimen att den har full kontroll över huvudstaden Damaskus. En uppgift som förnekas av FSA, den Fria syriska armén, som säger att rebellerna finns överallt i staden och utför mindre attacker mot mål som är viktiga för regimen.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".