Quick-åklagare besvarar krav på granskning

Åklagare vid Quick-rättegångarna Christer van der Kwast besvarar nu kraven på att en oberoende kommission granskar vad de ser som rätts- och vårdskandalen kring Thomas Quick.

Justitieminister Beatrice Ask har i dag inte gått att nå för kommentar om en eventuell kommission, och ansvarig åklagare vid Quick-rättegångarna Christer van der Kwast säger till Ekot att han inte vill kommentera saken i det nyhetskorta formatet.

Han framhåller dock att ansvarsfrågan redan anmälts och att JK och riksåklagaren tagit ställning till det. Om en ny kommission ska till bör den även granska resningsförfarandet, där han menar att resningsbesluten fattats på oriktiga grunder efter bristfälliga resningsansökningar.

– Om det har tillkommit något? Nej, det tycker inte jag, annat än att erkännandena togs tillbaka. Det finns ingenting som jag ser av substans som borde ändra bedömningarna men det är bara min åsikt, säger Christer van der Kwast.

Röster väcktes i dag om översyn av en oberoende kommission, efter att Quick friats för tre mord och beviljats ytterligare resning i flera fall. För därmed tar domstolsväsendet möjligen sitt ansvar, men det måste fler inblandade också göra. Det säger magasinet Filters chefredaktör Mattias Göransson, som nu färdigställt den avlidne journalisten Hannes Råstams bok om Quick-utredningen.

– Det här räcker inte. Man måste gå längre. Det är så många myndigheter och inblandade här. Det är allt från Rättsmedicinalverket till den rättspsykiatriska vården på Säter till hela den psykologiska traditionen som medverkat i det här med en professor, Sven Åke Christiansson och så vidare. Man måste utreda alla delarna av skandalen, vilka har medverkat till vad, vilka har gjort sig skyldiga till vad. Och utkräva någon form av ansvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".