Campusparken i Umeå. Foto: Gerhard Stenlund

Stor brist på studentbostäder till hösten

Sista veckan i augusti släpper SFS, Sveriges förenade studentkårer, sin årliga bostadsrapport över studenters bostadssituation.

– Det är ett allvarlig problem och det måste bli bättre, det är klart, säger Erik Arroy, ordförande för SFS, till Ekot.

En rundringning som TT gjort visar redan nu att det råder stor brist på studentbostäder på landets studieorter inför hösten.

I Stockholm beskrivs läget nu som sämre än någonsin. Kön till ett studentrum  på Lappkärrsberget hos Stiftelsen Stockholms studentbostäder (SSSB) är i dag två år, mot tre månader för fem år sedan.

I Uppsala är kön för rum i korridor hos Studentstaden två år, och studenter får räkna med att behöva flytta ett par gånger under första terminen eller läsåret. Det pågår en kampanj för att få fler privatpersoner att hyra ut rum till studenter.

I Göteborg är det omkring ett års väntetid för ett enkelrum, och för en lägenhet ett och ett halvt till två år.

Också i Umeå är kötiden lång, 8-12 månader (AB Bostaden.)

I Linköping är kötiden 6-8 månader för rum i studentkorridor,  och bristen på studentbostäder kommer att vara något större än tidigare, enligt Studentbostäder i Linköping. I Lund är kötiden för ett rum i korridor drygt sex månader, men vid terminsstarten lottas könummer med förturer ut. Utan förtur är kötiden i snitt ett år.

Bostadsrapporten från SFS kommer att släppas den 23 augusti.

Ekot/TT

Bostadssituationen för studenter i landet

#text=5194971#

#text=5202516#

#text=5207274#

#text=5216655#

#text=5217770#

#text=5211535#

#text=5205202#

#text=5220678#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".