Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vattenfall är huvudägare till Forsmarks kärnkraftverk och har ett stort rekryteringsbehov inom kärnkraftsindustrin. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Allt fler vill studera kärnkraftsteknik

Väldigt svårt att få studenter på 90-talet
1:58 min

Intresset för kärnteknikutbildningar i Uppsala och Stockholm har ökat de senaste åren, trots att kärnkraftens framtid är osäker. Vattenfalls ansökan om att få ersätta befintliga reaktorer med nya kommer att öka intresset ytterligare, tror Kungliga Tekniska Högskolan, KTH.

– Det tror vi absolut. Tidigare har studenterna känt att det kanske inte fanns en framtid inom kärnkraften i och med att den skulle avvecklas. Men i och med först det politiska beslutet att man skulle få tillstånd att ersätta gamla reaktorer med nya, och nu industrins viljeförklaring att studera det här noga så tror jag att vi kommer att få se fler studenter, säger Janne Wallander, professor i reaktorfysik på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm.

På 90-talet var det väldigt svårt att få studenter till kurser inom kärnteknikområdet, men det har vänt.

Sedan några år tillbaka så har Chalmers, Uppsala universitet och KTH i Stockholm ingenjörsutbildningar på området, med stöd från kärnkraftsindustrin och myndigheter. Både i Uppsala och Stockholm märker man av ett ökat intresse från studenter.

Det finns ett stort rekryteringsbehov inom kärnkraftsindustrin, inte minst på Vattenfall som de närmaste åren har stora pensionsavgångar.

Men just nu upplever såväl Vattenfall, huvudägare av Ringhals och Forsmark, OKG som driver kärnkraftverket i Oskarshamn och kärnavfallsbolaget SKB att de lyckas hitta den kompetens de behöver.

I förra veckan lämnade Vattenfall in en ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten om att få ersätta en eller två befintliga reaktorer med nya.

Från det till att det verkligen byggs nya reaktorer i Sverige är vägen både lång och osäker. Just tillgången på kompetens är en av de frågor som Vattenfall nu ska analysera.

– Det är en del av vårt analysarbete att se på våra behov. Jag kan väl säga att det är en av de allra viktigaste frågorna framöver, säger Mats Ladeborn, ansvarig för kärnkraftsutveckling på Vattenfall.

Kommer det vara en svår nöt att knäcka, eller hur ser ni på det?

– Som vi sett det nu så finns det ett intresse för de här områdena. Jag är inte överdrivet orolig, men vi måste hela tiden arbeta med frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".