Antalet drunkingar i samband med fritidsbåtar ökade kraftigt i juli i år. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Kraftig ökning av drunkningsolyckor i juli

Under juli i år drunknade 20 personer, de flesta i samband med båtturer med fritidsbåtar. Det är en kraftig ökning jämfört med juli förra året då 13 personer drunknade, enligt statistik från Livräddningssällskapet. Majoriteten av de drunkade är äldre män som varit ute och fiskat – ofta utan flytväst.

Totalt har, till och med juli månad, 57 personer omkommit genom drunkning jämfört med 56 personer under samma period förra året.

Det är antalet drunkningar i samband med båtturer på fritidsbåtar, som står för den största ökningen. En ökning har också skett i kategorin övriga drunkningsolyckor, medan badolyckorna under juli i år minskat jämfört med juli 2011.

Fortfarande dominerar män drunkningsstatistiken, vilket syns tydligt i juli månads statistik: av de 20 omkomna var 17 män, två barn och en kvinna.

– Många av olyckorna är relaterade till fiske, det är det klassiska med äldre män som inte använder flytväst och som visar sig tydligt i statistiken. Vi har starkt propagerat för att man alltid ska ha flytväst och helt inte åka i väg ensam. Är man i 70-årsåldern så har man inte samma kondition, och det är kallt i vattnet. Och blir du nedkyld minskar medvetandegraden, säger Karin  Brand på Livräddningssällskapet.

Anders Wernesten, ansvarig för statistiken, påpekar att antalet drunkningsolyckor i fjol var extremt lågt, och att det är fritidsbåtolyckorna som ökar.

Svenska livräddningssällskapet skulle gärna se att lag om flytvästar ombord blir verklighet, en lag som redan finns i nordiska grannländer.

-- Antalet olyckor är sjunkande över en längre period. Det enda som ökar är fritidsbåtolyckorna, och i ställer för att välja en strängare alkohollagstiftning på sjön hade det varit klokare att lagstifta om flytväst ombord först. Det handlar om tillgänglighet: finns det en flytväst i båten är chansen att man sätter på sig den betydligt större. I dag får i princip vem som helst sätta sig och köra en båt i princip hur fort som helst, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".