Riyad Hijab. Foto: Scanpix
Riyad Hijab. Foto: Scanpix.

Syriens premiärminister har hoppat av

2:22 min

Syriens premiärminister Riyad Hijab har hoppat av. I ett uttalande i den arabiska tv-kanalen Al Jazeera uppges han säga att lämnar regimen för att istället ansluta till revolutionen.

Uttalandet lästes upp i tv av Hijabs personlige talesman Mohammed al-Otri:

– Jag tillkännager i dag mitt avhopp från den mördande och terroriserande regimen och bekräftar istället att jag har anslutit till revolutionen. Syrien går igenom en hård prövning med krigsbrott, folkmord, barbariskt dödande och massakrer mot obeväpnade civila.

I förmiddags uppgav syrisk stats-tv att premiärministern fått sparken, men inte långt därefter kom uppgifter från officiella jordanska regeringstalesmän om att han i själva verket hoppat av. Att han tagit med hela sin familj till Jordanien där han nu ska befinna sig på hemligt ställe.

Det finns oppositionsuppgifter om fler avhopp både av ministrar och högt uppsatta militärer, men de uppgifterna har ännu inte bekräftats från oberoende håll.

Riyad Hijab tillträdde som premiärminister så sent som i juni. Han är sunnimuslim och högt uppsatt inom Baathpartiet. Även om han inte ingick i den allra närmaste kretsen kring president Assad, så var han ändå premiärminister och den klart högst uppsatta som hittills hoppat av.

Hans avhopp är naturligtvis ett bakslag för den styrande regimen. Vi nås av ytterst få rapporter inifrån Damaskus, men avhoppet kan vara ett tecken på stora oenigheter bland de styrande.

Fyra års krig i Syrien

Den här artikeln har lyfts fram i samband med att konflikten i Syrien hållit på i fyra år.

Karta: Ekots rapportering från krigets Syrien

Tidslinje: Detta har hänt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista