1 av 2
Avgående generaldirektör Christina Lugnet. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.
2 av 2
Näringsminister Annie Lööf på måndagens presskonferens i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Tillväxtverkets generaldirektör tvingas gå

"Självklart är jag besviken över att lämna mitt uppdrag"
1:26 min

Tillväxtverkets generaldirektör, Christina Lugnet, lämnar sitt jobb som chef för myndigheten efter de senaste veckornas uppmärksamhet runt Tillväxtverkets spenderande på internrepresentation.

Meddelandet om Christina Lugnets avgång levererades efter ett möte på Näringsdepartementet på eftermiddagen.

– Regeringen kommer på torsdag på ordinarie regeringssammanträde att entlediga Christina Lugnet som myndighetschef på Tillväxtverket. I grund och botten handlar det om förtroende, för att leda en så viktig verksamhet som Tillväxtverket så krävs det förtroende från näringslivet, från allmänheten, men givetvis också regeringens fulla förtroende, sade näringsminister Annie Lööf.

Lugnet kommer att placeras i regeringskansliet eftersom hon har tre år kvar av sitt förordnande.

För en vecka sedan uppmärksammade Dagens Nyheter att Tillväxtverket hade spenderat över 7 miljoner på intern representation och interna seminarier de senaste ett och ett halvt året. Däribland spa-upplevelser, vinprovningar och skärgårdsutflykter.

I maj i år spenderade Tillväxtverket drygt 800 000 kronor på en seminariedag som avslutades med middag på Grand Hotel för medarbetarna, vilket stod i kontrast till vad tillväxtverkets egna policy tillät. Men efter att Christina Lugnet först försvarat vissa kostnader och påstått att Grand Hotel var det billigaste alternativet så fick hon senare backa på vad hon sagt.

Enligt näringsminister Annie Lööf så tvingas nu Christina Lugnet att avgå på grund av både regeringens och allmänhetens bristande förtroendet för henne.

Till TT kommenterar Christina Lugnet att tvingas avgå så här:

"Som generaldirektör har jag det yttersta ansvaret och accepterar regeringens beslut. Tillväxtverket har en viktig roll i utvecklingen av företag och regioner i Sverige. Självklart är jag besviken över att lämna mitt uppdrag och alla kompetenta medarbetare", skriver Christina Lugnet.

Christina Lugnet som tillträdde som Tillväxtverkets generaldirektör 2009 har tre år kvar på sitt uppdrag som generaldirektör och hon kommer nu att bli förflyttad till Regeringskansliet där hon kommer få andra uppgifter men få behålla sin direktörslön.

I morgon tisdag ska Christina Lugnet delta i ett större informationsmöte med personalen. Alla anställda på kontoren ute i landet får delta via länk, berättar Gunborg Hägg som är styrelseledamot i ST-klubben vid myndigheten, för TT.

Fakta: Christina Lugnet

Christina Lugnet, 58 år, utsågs till generaldirektör för den nya myndigheten Tillväxtverket den 1 april 2009, som tog över uppdrag från främst Nutek och Glesbygdsverket som lades ned. Hon bor i Haparanda och veckopendlar till Stockholm, där hon har en lägenhet. I Haparanda har hon tidigare varit kommunchef i fem år. I samma kommun har hon även varit näringslivschef, gymnasiechef och näringslivsutvecklare. Hon har en sambo och två vuxna barn.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".