Egyptens president Muhammad Mursi. Foto: Mark Wilson/Scanpix.

Presidentens stora utmaning: Laglöst Sinai

"Kan påverka relationen till Israel"
1:54 min

Egyptens president Muhammad Mursi har i dag utlyst tre dagars landssorg efter gårdagens attack i norra Sinai nära gränsen till Israel, då 16 egyptiska poliser dödades. Det oroliga läget i Sinai är en av de stora utmaningarna för den nytillträdde presidenten.

Vissa delar av området är helt laglösa, något som gjort att extremistiska grupper fått fäste.

– Dels är det delar av de cirka 30 beduinstammar som finns i den delen av Sinai som har militariserats och också ägnar sig åt en hel del kriminell verksamhet, säger Magnus Norell, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet.

– I vissa fall har de kontakter och visst samarbete med militanta jihadist-grupper från andra delar av Mellanöstern som till exempel Saudiarabien, Jemen, Syrien och Irak.

Attentatsmännen sköts ihjäl av israelisk militär när de i stulna militärfordon försökte ta sig in i Israel. Enligt underrättelsekällor tillhörde de en lokal grupp med band till al-Qaida.

Anklagelser fördes snabbt fram från egyptiskt håll att angriparna kan ha tagit sig in i Egypten genom tunnlar från Gaza. Egyptens armé hävdar också att angriparna var uppbackade av granatbeskjutning från Gaza under tiden för dådet.

– I dagsläget tror jag inte att Hamas är intresserade av att trissa upp situationen. Men det finns ju andra grupper i Gaza som Hamas inte har kontroll över, bland annat vissa salafist-grupper. Därmed tror jag att det kan stämma att de hade den uppbackningen, säger Magnus Norell.

Efter gårdagens blodiga attack har Egypten stängt gränsövergången i Rafah mellan Egypten och Gaza, den enda övergången till Gaza som inte kontrolleras av Israel.

Israels försvarsminister Ehud Barak kräver nu att Egypten agerar i Sinai för att förhindra ytterligare terror. Det oroliga läget i Sinai kan påverka relationen mellan Egypten och Israel, enligt Magnus Norell.

– I synnerhet nu med det muslimska brödraskapet som en dominerande faktor politiskt, de vill ju inte se ut som att de samarbetar med Israel. Frågan är om de kan hantera det här utan att göra det. Det är en knivig situation, enligt mig är det här en av den nya presidenten Muhammad Mursis största kriser just nu, säger Magnus Norell.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".