Totalt sett så står vildsvinen för drygt 14 procent av alla viltolyckor. Foto: Erland Vinberg/Scanpix.

Olyckor med vildsvin ökar kraftigt

"Det svåra med vildsvin är att de inte syns så väl"
1:33 min

Den kraftiga ökningen av den svenska vildsvinsstammen visar sig nu i trafikolycksstatistiken. Under första halvåret 2012 ökade antalet vildsvinsolyckor med hela 63 procent jämfört med samma period förra året, enligt statistik från Nationella Viltolycksrådet.

Enligt jaktvårdskonsulenten Daniel Söderberg så kommer problemet forsätta växa.

– Vi kan anta att vildsvinsolyckorna kommer att öka i trafiken. Vildsvinsstammen ökar stadigt och på sina håll har man problem. Det är ett nytt vilt och man vet inte riktigt hur man ska hantera det, säger Söderberg.

Den svenska vildsvinsstammen har vuxit till sig rejält under våren, mycket tack vare den milda vintern som varit gynnsam för vildsvinen. Att antalet djur ökar avspeglas också i antalet trafikolyckor där vildsvin varit inblandade.

Enligt statistik från Nationella Viltolycksrådet så in inträffade 1 363 trafikolyckor med vildsvin under första halvåret 2012 – en ökning med hela 63 procent jämfört med samma period 2011.

Totalt sett så står vildsvinen för drygt 14 procent av alla viltolyckor, men Daniel Sjöberg tror att den siffran kommer att öka. Dessutom är vildsvinen mer svårupptäckta än exempelvis älg och rådjur.

– Det svåra med vildsvin är ju att de inte syns så väl och har rätt små ögon. Älgar och rådjur ser man ofta ögonen på i mörkret. De kan också vara svårare att hålla inhägnade med staket, eftersom de lyfter på dem och går under viltstängslen, säger Daniel Sjöberg.

Han räknar med att antalet vildsvinsolyckor kommer att öka redan till hösten.

– Rent statistisk så brukar vildsvinsolyckorna öka till hösten, så en viss ökning kan vi nog räkna med, säger han.

Viltolyckor

  • Första halvåret 2012 inträffade totalt 19 384 viltolyckor, en ökning med drygt fem procent jämfört med första halvåret 2011.
  • I särklass flest viltolyckor sker med rådjur, näst vanligast är älgolyckor.
  • Vildsvinsolyckorna är de som ökar mest.
  • Första halvåret 2011 inträffade 835 vildsvinsolyckor. Första halvåret 2012 inträffade 1 363 – en ökning med omkring 63 procent.

Källa: Nationella Viltolycksrådet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".