Polis utanför det sikhiska templet i Wisconsin i helgen. Foto: Jeffrey Phelps/Scanpix.

Vita huset: Ingen påverkan på vapenpolitiken

Tempelmassakern i sig, hur fruktansvärd den än var, gör inte att Vita huset tar initiativ för att få fram nya regler för vapenbegränsning. Det förklarade Vita husets talesman Jay Carney på måndagen.

Vad som behövs är att skärpa åtgärderna för att hindra folk att skaffa vapen utan tillstånd, men ändå värna om rätten att beväpna sig, är regeringens linje.

I Wisconsinfallet hade det inte gjort skillnad; gärningsmannen hade licens för den halvautomatiska pistol han dödade sikherna med. Även massmördaren i Aurora hade köpt sina vapen lagligt.

President Barack Obama själv sade till reportrar att det krävs "själslig rannsakan" för att finna metoder att dämpa våldet, och att religiösa ledare och folkvalda behöver träffas för att diskutera saken.

– Vi ser alla att denna sorts förfärliga, tragiska händelser inträffar med för stor regelbundenhet, sade han.

Om det visar sig att mördaren drevs av etniska motiv "så tror jag att det amerikanska folket genast skulle rygga för den sortens attityd", sade presidenten.

Flaggorna på Vita huset och andra officiella byggnader halas på halv stång för att hedra offren för massmordet i det sikhiska templet, beordrade president Barack Obama på måndagen. Även amerikanska ambassader utomlands omfattas, och sorgeflaggningen pågår till och med 10 augusti.

Gärningsmannen dödade sex personer och sköts själv ihjäl av polis som anlände till platsen.

TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".