En gängmedlem i en "mara" grips i Antiguo Cuscatlan i El Salvador 2006. Foto: Yuri Cortez/Scanpix.

Lyckade förhandlingar med salvadoranska gäng

Gängen lovar att inte attackera skolor
2:03 min

El Salvador är ett av världens våldsammaste land. Men de senaste månaderna har det skett en radikal minskning av våldet – från 15 mord per dag till fem. Det är ett resultat av de förhandlingar mellan myndigheterna och ungdomsgängen, de så kallade "maras", som inleddes i mars.

När en tidigare gerillaman och en präst i början av året sökte upp ledarna för de två ökända ungdomsgängen Salvatrucha och Barrio 18 i El Salvadors mest bevakade fängelse för att försöka förhandla fram någon slags vapenvila så betraktades de som naiva.

Men i dag, bara drygt ett halvår senare, applåderas deras ansträngningar både av regeringen och av internationella organisationer, som de amerikanska staternas samarbetsorgan Oas. Eftersom de centralamerikanska ungdomsgängen är internationella organisationer, så har framgångarna i El Salvador börjat sätta spår också i Honduras och Guatemala.

Än är det för tidigt att ropa seger, men förhandlingarna i El Salvador har lyckats bryta igenom den kompakta mur av misstro som maras-gängen omger sig med.

I utbyte mot att ledarna fått flytta till mindre rigida fängelser har gängen gått med på att inte föra krig mot varandra, inte attackera skolor, inte rekrytera barn och inte utöva våld mot kvinnor. Nästa steg är att upphöra med beskyddarverksamhet, att överlämna sina vapen och att de som är skyldiga till mord överlämnar sig till myndigheterna.

Bara att alls gå med på att diskutera de frågorna innebär att ifrågasätta gängens själva existensberättigande. Det är en skör process som, om den inte åtföljs av effektiva sociala åtgärder, lätt kan gå i baklås.

Det handlar inte bara om att skapa jobb och utbildningsmöjligheter. För medlemmarna i "maras" är gänget deras familj – det handlar om tillhörighet och om identitet. Det är därför som tatueringarna spelar så stor roll och det är därför som våldet inte – som i vanliga kriminella gäng – bara är ett medel, utan ett mål i sig, en bekräftelse på tillhörighet.

Det rör sig om djupa sår som inte läks i en handvändning. Men att på så kort tid ha lyckats minskat våldet till över hälften ger förhoppningar om att förhandlingar kanske trots allt är en möjlig väg.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".