– Vissa varor har blivit dyrare, säger holländska turisten Antoon Van Velzen. Här tillsammans med sin fru på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Färre turister i Sverige från eurons krisländer

"Det är dyrare än vi trodde"
1:58 min

Eurokrisen och en betydligt starkare krona har gjort det svårare för turister från euroområdet att semestra i Sverige i sommar. Att just växelkursen skulle förhindra ännu ett år av tillväxt i branschen är det inte många som tror på, men det är tydligt färre turister från de ekonomiskt oroliga länderna i Sydeuropa.

Spanska turisterna Angel Moreno och Diana Fernandez har svårt att få pengarna att räcka till.

– Det är dyrare än vi trodde, säger Angel Moreno.

– Vi går inte ut och äter, utan vi gör våra egna smörgåsar. Vi hade kunnat besöka fler museum om det hade varit billigare, fortsätter Diana Fernandez.

De äter sällan ute på restaurang och går inte på lika många museer som de tänkt, de spanska turister jag möter utanför Vasamuseet i Stockholm.

Att det blivit dyrare för turister med euron som valuta är uppenbart. Kursfallet har gjort att en resenär med en budget på 12 000 kronor förra sommaren måste lägga en extra tusenlapp nu för att kunna göra samma resa.

SCB:s senaste statistik över gästnätter i Sverige visar på klart färre turister från flera euroländer med orolig ekonomi, som Spanien, som minskat 13 procent första halvåret i år och Italien som minskar ännu mer, 17 procent.

Men när Ekot lägger samman alla de 14 av 17 euroländer som särredovisas i statistiken (alla utom Cypern, Malta och Slovenien) är motsvarande minskning mer blygsam, minus två procent.

Visserligen saknas ännu statistik från juli då euron fortsatt tappa i värde, och augusti, men turistanalytikern på HUI Research Åsa Widmarck räknar inte med att eurokursen påverkar den utländska turismen - i alla fall inte på kort sikt.

– Om den här valutakursen håller i sig skulle det kunna bli en påverkan, men jag tror inte det påverkar den här sommaren för ofta planerar man ju sin semester med en ganska lång tids framförhållning.

Och holländska turisten Antoon Van Velzen håller med. Även om det blivit dyrare än de räknat med vill de inte ändra på sina planer.

- Vi har märkt av att vissa varor är dyrare än vi är vana vid, men vi planerade resan för flera månader sedan, och vi håller fast vid den.

Omsatte 100 miljarder

Utlandsturismen omsatte förra året 100 miljarder svenska kronor och utländska turister stod för var fjärde gästnatt på svenska turistboenden. De flesta kom från Norge följt av Tyskland som står för den klart största andelen turister bland euroländerna.

Gästnätter minskade med två procent

Antal turister från 14 euroländer som övernattade på hotell, stugbyar och vandrarhem under januari-juni 2012, förändring jämfört med samma period i fjol:

Tyskland 416 143 -2%

Finland 202 460 +18 %

Frankrike 115 841 +2%

Nederländerna 104 340 -5%

Italien 89 332 -17%

Spanien 56 825 -13%

Belgien 41 373 -5%

Österrike 31 526 -37%

Estland 19 642 +21%

Irland 16 354 +15%

Portugal 8 838 +2%

Grekland 8 220 -15%

Slovakien 4 587 -17%

Luxemburg 3 227 -11%

Totalt: 1 118 708 -2%

De tre euroländerna Slovenien, Malta och Cypern är inte inräknade, då de inte särredovisas.

Källa: SCB:s inkvarteringsstatistik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".