Rysk olympiastadion försenad

Oligarker tvekar om olympiastadion
1:46 min

Nästa OS hålls i Sotji i Ryssland. Nu har konstruktionen av den stora Olympiastadion försenats av en rad fel. Miljöorganisationer anklagar också OS-bygget för miljölagsbrott.

I Sotjis stolthet, den stora Olympiastadion ska 40 000 människor rymmas men den är ännu inte färdigbyggd. I en revisorsrapport till ryska regeringen listas en rad konstruktionsproblem och förseningar. Det mesta handlar om byråkrati, men det finns också farhågor om att själva OS-stadion inte är stabil.

OS-generalen i Ryssland har kommenterat rapporten och lovat att stadion ska bli klar i tid för att testas i augusti 2013. Själva vinter-OS hålls i februari 2014.

Ryssland vann OS-kampen efter en intensiv kampanj, ledd av president Putin 2007. Finansieringen har skett med donationer från landets rikaste oligarker. Det är enorma byggen och satsningar på infrastruktur. De privata finansiärerna sägs nu tveka att satsa mer i projektet som allt mer uppfattas som ett svart hål. De bromsar byggandet i förhoppningen om att staten ska gå in och betala det som krävs.

Samtidigt driver Ekozashita, en miljöorganisation flera fall i domstol där OS bygget ska ha brutit mot rysk miljölag. Naturen vid Svarta havskusten kring Sotji är känslig och flera områden listas som naturreservat, ändå har det byggts där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".