Turistanalytiker på HUI Research räknar med att året till slut kommer landa på plus för turismen igen. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Dyr krona väntas inte hota turismen i Sverige

Räknar med positiv tillväxt 2012
2:24 min

Antalet resenärer från det ekonomiskt oroliga Sydeuropa har blivit färre i Sverige i år medan privatturismen från euroländerna som helhet bara minskat marginellt första halvåret i år, rapporterade Ekot under morgonen. En betydligt starkare krona uppges vara en orsak, men turistaktörer runt om i landet ser det inte som något hot mot turismen.

Peter Lindkvist, vd på Stockholm Visitors Board som marknadsför turismen i Stockholmsregionen, är inte särskilt orolig för hur privatturismen i sommar påverkas av den dyra kronan. Däremot ser han en risk för att Sverige kan tappa i attraktivitet från internationella företag som har möjligt förlägga stora möten här.

– De har en beställare och en som ska betala en stor räkning. Då kan man notera att ”oj, det har blivit 15- 20 procent dyrare i Sverige på grund av kursen” och det är ju naturligtvis oroväckande, säger Peter Lindkvist.

Utländska turister spenderade 100 miljarder kronor i Sverige förra året och just turismen från utlandet beskrivs som en tillväxtpotential av många.

Peter Lindqvist är i grunden nöjd med utvecklingen av turismen i Stockholm i sommar, och även om han fått signaler om något färre hotellövernattningar i juli än förra året räknar han med ännu ett rekordår för turismen totalt sett. Han ser inte den starka kronan som något hot.

Det gör inte heller de flesta andra turistaktörer runt om i landet som Ekot talar med. Men Britt-Marie Ekvall på turisbyrån i småländska Vetlanda har märkt en viss förändring i köpviljan.

– De köper främst vykort. Det de köpt tidigare, till exempel gosedjur och andra souvenirer, blir mer ifrågasatt om de ska köpa eller inte.

Turister från euroländer med orolig ekonomi som Spanien, Italien och Grekland har minskat kraftigt i antal under första halvåret i år, men de står för en förhållandevis liten del av den turismen. Tyskland som är den näst största turistnationen i Sverige, efter Norge, står för den klart största andelen turister från euroområdet och backade bara 2 procent första halvåret i år.

Att den svenska kronan blivit dyrare för den som har euro är inget som fått tyska Mattias Streit som vi möter på turisbyrån i Stockholm att tveka kring sitt resmål. Han var inställd på att det skulle vara dyrt.

Även om säsongen är långt ifrån över och all statistik inte kommit in än, så räknar turistanalytikern på HUI Research att året till slut kommer landa på plus för turismen igen.

– Jag tror nog att vi fortfarande kan se en positiv tillväxt för 2012, men kanske inte i samma takt som det har varit nu efter återhämtningen av den senaste lågkonjunkturen, säger Åsa Widmarck, analytiker på HUI Research.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".