Advokatsamfundet nöjt med datalagringsreglerna

"Man kan införa alla typer av övervakning"
1:37 min

Datalagringsdirektivet är bra som det är och bör inte ändras. Det säger i dag Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, efter Rikskriminalpolisens kritik mot direktivet.

Polisen har svårt att utreda brott där internet använts för kommunikation mellan gärningsmän eftersom internetoperatörerna enbart måste lagra information i sex månader. Ann Ramberg förstår polisens dilemma, men menar att längre lagringstider är en farlig väg att gå.

– Jag har ingen anledning att ifrågasätta polisens bedömning i det avseendet. Men det innebär ju inte att det skulle vara fritt fram att ändra villkoren, säger hon.

Om någon begått ett grovt brott där internet använts för att planera eller utföra brottet så kan polisen begära ut uppgifter från den misstänkta gärningsmannens internetoperatör. Operatören är enligt datalagringsdirektivet tvungen att lagra all information om sina användare i max sex månader.

Men i många fall handlar det om utländska operatörer, även om gärningsmannen finns i Sverige och brottet begåtts här - och en begäran från till exempel en amerikansk domstol för att få operatören att lämna ut informationen kan ibland ta tre månader, säger IT-brottshandläggaren Anders Ahlqvist på Rikspolisstyrelsen.

– Då har man alltså bränt halva den lagens tid som finns, sedan vet ju alla som jobbat med grova brottsutredningar att de tre månader som återstår det är en väldigt, väldigt liten del för det som man vill kartlägga när det gäller ett grovt brott, säger han.

Anne Ramberg tycker att datalagringsdirektivet är bra som det är. Sex månader är en rimlig tid - och diskussionen om att förlänga tiden kan leda till fler intergritetsintrång.

– Man kan införa alla typer av övervakning, man kan effektivisera, man kan avlyssna alla samtal och man kan ha kameror över allt och därigenom skulle man givetvis lösa flera brott. Och polisen må ha det målet men enligt vår uppfattning finns det inget som framkommit, som gör att man skulle utvidga möjligheten eller förlänga tiden när det gäller lagringstillstånd.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".