Yenom Levi som hittades mördad i Rörshyttan 1988. Foto: Polisen/Scanpix

24 år gammalt mord utreds på nytt

Advokat: "Vet inte om det är realistiskt"
1:45 min

Utredningen av mordet på Yenon Levi som Sture Bergwall, tidigare känd som Thomas Quick, fällts för har återupptagits. 24 år efter mordet hoppas utredarna att teknisk bevisning ska leda utredningen framåt, även om bevisningen kommer att bli svag vid en eventuell kommande rättegång, enligt Leif Nykvist vid våldsroteln i Dalarna. 

– Man måste vara realist. Efter 24 år säger det ju sig självt att bevisningen kommer att bli svag vid en eventuell kommande rättegång. Det är fakta, men jag ser ändå stora möjligheter att man kan gå framåt och hitta någon som är skäligen misstänkt för det här, säger Leif Nykvist.

För att mordutredningen ska gå framåt krävs nya vittnesuppgifter, men framförallt hoppas polisen på att säkra spåren från en gärningsman genom DNA. Det finns en person som tidigare varit misstänkt för mordet och som bland annat har kopplats till ett par glasögon som polisen hittat på brottsplatsen.

Den misstänkte gärningsmannen har de unika glasögonen på sitt passfoto, säger Thomas Olsson som är Sture Bergwalls advokat.


– Det är samma styrka i glasögonen på passfotot som de som har hittats på platsen. De har samma färgmönster och de som hittats på platsen är slitna på ett sätt så att man kunnat åldersbestämma dem.

– Han har väl mer eller mindre medgett att det kan vara hans glasögon.

Trots den starka tekniska bevisningen kan det bli svårt att få någon dömd för mordet. Den personen som tidigare har varit misstänkt bor i Tunisien och kommer troligen inte att utelämnas till Sverige, enligt Thomas Olsson.

– Det som är rimligast att anta är att Tunisien inte lämnar ut sina medborgare. Då kan man ju aldrig få honom utelämnad till Sverige, säger Thomas Olsson.

– Jag vet inte om det är realistiskt att tro att man skulle kunna utreda det här brottet så pass noga utan hans medverkan att man kan överföra någon lagföring till Tunisien.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".