Jaroud, risbonde i Ubon Ratchathani i nordvästra Thailand. Foto: Tom Thumwaree

Thailand: Minskad risexport skylls på politiken

"Mellanskillnaden har fabriken tagit som provision"
2:44 min

I Thailand, som länge varit världens ledande exportör av ris, har exporten i år minskat och landet har förlorat sin förstaplats i export-toppen. Många lägger nu skulden på den thailändska regeringens jordbrukspolitik, som var tänkt att hjälpa landets bönder.

Bonden och bychefen Jaroud visar runt bland sina risfält, som ligger längs med den stora vägen in till staden Pibon, där den här byns bönder säljer sitt ris. Här, i den mestadels torra och mineralfattiga provinsen Ubon Ratchathani, alldeles vid gränsen mot Laos, får risbönderna nöja sig med en skörd per år, om de har tur. Bönder i andra, bördigare delar av Thailand, kan skörda två eller till och med tre gånger.

Thailands nuvarande regering, som kom till makten för precis ett år sedan, har infört ett system med så kallade risgarantier. Ett jordbruksstöd som går ut på att staten köper ris från inhemska jordbruk till priset av 15 000 thailändska baht, alltså drygt 3 000 kronor, per ton.

Det var en reform som genomfördes med uttalad tanke att stötta de thailändska bönderna, som också är en stor del av regeringspartiet Pheu Thais väljarbas.

Men på senare tid har kritiken vuxit sig stark. Thailand har i år tappat sin position som världens ledande risexportör, för första gången på närmare ett halvt sekel. I sommar har Indien tagit täten på rismarknaden, och även Vietnam väntas ha exporterat mer ris än Thailand när året är slut.

Och det här skyller nu många på den thailändska regeringens jordbrukspolitik.

Michael Hare är jordbruksforskare på universitetet i Ubon Ratchathani i nordvästra Thailand.

– Thailands regering har nu köpt en massa ris till ett pris långt över det som Indien och Vietnam säljer för. Och nu försöker man att undvika att sälja, tills priset går upp igen. Men det kommer inte att hända.

Oppositionen i Thailand har hela tiden varit kritisk till de statliga subventionerna. Men nu börjar även bönder och jordbrukarorganisationer höja sina röster mot rispolitiken i Thailand, som de menar har ökat korruptionen inom jordbruksnäringen, och gynnar främst stora risfabriker och rika markägare.

– Vi är ett småskaligt jordbruk med 134 familjer, och vi säljer bara lite ris åt gången. Men fabrikerna som köper vårt ris samlar det i sina förråd, tills de kan sälja stora mängder. Och i slutändan är det inte säkert att vi bönder får del av det högre priset som staten erbjuder. För den mellanskillnaden har fabriken tagit som provision, säger bychefen Jaroud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".