Huskvalster. Foto: Mission Allergy/Scanpix

Sensommaren högsäsong för kvalstren

P3/P4: Kvalsterallergi är vanligare än man tror
3:04 min

Med sensommarens fukt och värme följer högsäsong för kvalstren, speciellt i södra Sverige. De mikroskopiskt små spindeldjuren finns över allt och trivs som bäst just nu – med kännbara besvär som följd för alla kvalsterallergiker.

Knappt 10 procent av den vuxna befolkningen i Sverige lider av kvalsterallergi, enligt statistik från Astma- och allergiförbundet. Allergin är ovanligare i Sveriges inland och i norra Sverige, medan det på barnallergimottagningar i södra Sverige förekommer kvalsterallergi i cirka 40 procent av fallen.

Bäst trivs de små krypen där det är fuktigt, varmt och mörkt: i sängar, heltäckningsmattor och möbler.

För dem som inte är allergiska är kvalstren harmlösa. Men många går omkring med kvalsterallergi utan att veta om det, då symptomen är diffusa. Kvalsterallergi är en större anledning till astma än till exempel pollen.

– Man har inte lika tydliga besvär som om man är pollenallergisk mot till exempel gräs och björk, för det kommer en viss tid på året och det är så uttalade besvär. De som är kvalsterallergiska har lite mer diskreta besvär, när man vaknar på morgonen vem känner sig inte hängig och lite täppt i näsan då. Och sedan kan det successivt bli astma av det utan att man noterar att man är allergisk, säger Morgan Andersson, allergiforskare vid Lunds universitet, i en intervju med Sveriges Radios Vaken P3/P4.

Misstänker man att man har kvalsterallergi är det viktigt att göra ett allergitest och behandla det, menar han. Det bästa är att minska mängden kvalster i bostaden. Det finns också speciella madrasskydd som ”bäddar” in kvalstren, och medicin på apoteken som lindrar besvären.

Och sängen, den ska helst stå obäddad.

– Det är nog så att bäddar man, så bäddar man in kvalstren, säger Morgan Andersson.

Ekot

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".