Hanne Kristin Rohde, chef för vålds- och sexualbrottsavdelningen vid Oslopolisen. Foto: Berit Roald/Scanpix Norge.

Försvunnen 16-åring engagerar i Norge

Norsk polis fruktar brott i fallet med den 16-åriga flickan som försvann i Oslo under mystiska omständigheter. Fallet engagerar och hundratals frivilliga har hjälpt till att leta.

Flickan var på väg hem från en kompis natten mot söndagen men verkar aldrig ha kommit fram. Senare hittades hennes skor och mobiltelefon vid en förskola.

– Det har gått två och ett halvt dygn sedan det sista spåret. Vi måste förbereda oss på att hon kan ha råkat ut för ett brott, säger Hanne Kristin Rohde, chef för vålds- och sexualbrottsavdelningen vid Oslopolisen, till vg.no.

Polisen söker efter en bil som sågs i närheten av flickans hem samma natt som hon försvann. Den ska ha stått med lamporna på utanför samma förskola där flickans tillhörigheter senare hittades.

Fallet är förstasidesnyheter i norska tidningar och flera hundra frivilliga har hjälpt polisen att leta. Bland annat har man hittat solglasögon, väskor och trosor, men det är oklart om de har något med försvinnandet att göra. På en presskonferens på tisdagen sade polisen dock att den hittat spår som kan knytas till flickan, bland annat en strumpa, skriver vg.no.

Polisen har gått ut med en internationell efterlysning och undersöker bilder från övervakningskameror där flickan kan ha varit.

William Svärd/TT

Försvunna 16-åringen

  • Fler hundra frivilliga i Oslo sökte både på måndagen och tisdagen efter den 16-åriga flicka som försvann natten till i söndags.
  • I området vid förskolan där hennes skor och mobiltelefon senare hittades, ska det under natten ha hörts skrik.
  • Det senaste livstecknet är ett sms som 16-åringen skickade till en väninna. Klockan var då 00.15.
  • Vid 00.30 slog hennes familj larm.
  • Norska polisen har gått ut med en internationell efterlysning via Interpol.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".