Flera småföretagare i Biskopsgården som Ekot pratat med säger att skattelättnaden inte räcker för att verksamheten ska gå bättre. Foto: Felipe Dana/Scanpix.

Utredare föreslår nystartzoner i utsatta stadsdelar

Integrationsministern gör tummen upp
2:14 min

Utsatta stadsdelar bör bli så kallade nystartzoner med skattelättnader för småföretagare, föreslår regeringens utredare. Ett område som uppfyller kraven om att bli en nystartzon är Biskopsgården i Göteborg.

Yacoub Abdalla som driver en frukt- och grönsaksbutik tillsammans med sin bror skulle uppskatta skatteavdraget.

– Absolut, det kommer att hjälpa mig på alla sätt.

Skulle du vilja anställa mer personal?

– Absolut, jag behöver mer personal i butiken, säger han.

Även integrationsminister Erik Ullenhag (M) gör tummen upp till förslaget om nystartzoner som regeringens utredare lade fram i dag.

– Jag är i grunden positiv till förslaget därför att en av våra riktigt stora sociala utmaningar handlar om hur vi lyfter de mest utsatta områdena. Alla idéer om hur vi kan få fram nya jobb och få en positiv utveckling i områden som Rinkeby i Stockholm, Rosengård i Malmö eller Bergsjön i Göteborg är i grunden bra, säger han.

Tanken är att småföretag med upp till 49 anställda, eller småföretag med en omsättning under 83 miljoner kronor om året, ska få en skatterabatt på de sociala avgifterna i upp till sju år.

Det maximala avdraget per anställd och år skulle vara 70 000 kronor och per företag 3,4 miljoner kronor. Enligt utredaren skulle nystartzonerna kosta statskassan mellan 100 och 120 miljoner om året.

Det handlar om stadsdelar med låg sysselsättningsgrad, hög andel socialbidragstagare och låg utbildningsnivå, som Biskopsgården i Göteborg.

Men där finns också kritiker. Mahshid är frisör och egen företagare i Biskopsgården, och hon säger, som flera andra småföretagare där som Ekot pratat med i dag, att skattelättnaden inte räcker för att verksamheten ska gå bättre.

– Det hjälper inte att staten betalar 10 procent, det hjälper inte alls oss som har småföretag, säger hon.

Integrationsminister Erik Ullenhag säger att man måste våga pröva nya lösningar.

– Vi har ett antal av de så kallade miljonprogramsområdena som aldrig lyft sig. Många människor som bor i Rinkeby eller Rosengård kan lyckas, men de allra flesta av dem flyttar då därifrån. Det gör att vi måste vända på fler stenar för att få igång en positiv spiral.

– Sedan blir det alltid en diskussion kring gränsdragningar men jag tror att de flesta ser ett behov av att få fram jobb och nya företagare i de mest utsatta områdena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".