1 av 2
Jared Lee Loughner, med sin försvarsadvokat i fjol. Foto: Bill Robles/Scanpix.
2 av 2
Polisen tar bort ett blodfläckat lakan från en kropp efter skottdådet i Tucson. Foto: Scanpix.

Misstänkte massmördaren i Tucson tillräknelig

En misstänkt massmördare i USA har bedömts vara psykiskt sett stabil nog för att ställas inför rätta. 23-årige Jared Lee Loughner öppnade eld mot ett valkampanjsmöte på en parkering i Tucson i Arizona i fjol och skottskadade kongressledamoten Gabrielle Giffords och dödade sex andra människor.

Han bedömdes vara psykiskt sjuk, för sjuk för att kunna ställas inför rätta, men har efter månader i psykiatrisk vård med tvångsmedicinering nu blivit tillräckligt i stånd att delta i en rättegång. Det ansåg en federal domare på tisdagskvällen svensk tid, skriver nyhetsbyrån AP.

Experter har bedömt att Loughner lider av schizofreni. Domaren frågade honom under dagens rättsprocess om han förstod brottsanklagelserna som riktats mot honom.

– Ja, jag förstår, svarade Loughner, enligt AP.

Loughner erkände sig skyldig, något som gör att han undgår dödsstraff. Han anklagas på nitton åtalspunkter och väntas dömas till livstids fängelse utan chans till benådning.

Bland dödsoffren fanns en domare och en sexårig flicka.

Kongressledamoten Gabrielle Giffords sköts i huvudet och kämpade länge för att återfå talförmåga och andra funktioner. Hon gjorde en bejublad återkomst till kongressen, för att avlägga sin röst i dramatiken kring skuldtaket i augusti i fjol, men fick i januari i år dra sig tillbaka från politiken för att koncentrera sig på sin rehabilitering.

Skottdramat i januari förra året satte igång en debatt om den upptrissade stämningen och hårda retoriken i det offentliga rummet i USA.

Bland annat kritiserades före detta vicepresidentkandidaten Sarah Palin för att ha haft en karta med gevärssikten över sårbara demokrater runtom i landet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".