Barn far särskilt illa i samband med oroligheterna i Mali. Foto: Ahmed Ouoba/Scanpix.

Barn far illa i norra Mali

"Vi såg barn som fick vapenträning"
2:19 min

Från norra Mali, där islamistiska grupper styr, kommer nu rapporter om att barnsoldater rekryteras. "De flesta är barn som övergivits av sina föräldrar eller koranskolor", berättar Virginia Perez på Unicefs lokala avdelning i Malis huvudstad Bamako.

Enligt Unicef, som tillsammans med flera lokala människorättsorganisationer har kartlagt barnens situation i landets svårtillgängliga norra delar, har hundratals barn – de flesta mellan 12 och 15 år – rekryterats av islamistiska grupper som nu styr där.

Förutom som soldater tvingas barnen agera allt från minröjare och spanare till budbärare och sexslavar.

Serge Daniel, en av få journalister som vågat och lyckats ta sig till staden Gao i norr, bekräftar uppgifterna.

– Vi såg barn som fick vapenträning på morgnarna och vaktade offentliga byggnader på eftermiddagarna, säger Serge Daniel.

De radikala islamisterna försöker införa sharialagar i alla stora städer i norr: Timbuktu, Kidal och Gao. Alkohol och cigaretter förbjuds, ogifta par straffas och kvinnor tvingas bära heltäckande slöja.

Men i Gao har islamisterna mött stort motstånd från invånarna.

– Gao-borna är annorlunda, de låter sig inte trampas på, säger Serge Daniel.

När en man, som anklagades för stöld, skulle få handen avskuren offentligt i söndags, gick folk ut på gatorna i protest och lyckades hindra amputationen.

I går var en högt uppsatt medlare i Gao, utsänd av Burkina Fasos president. Han kom med ett "fredligt budskap" och sa att "trots det svåra läget i norra Mali måste det finnas plats för dialog".

Men i kulisserna finns krav från flera grannländer på en militär intervention – det enda de väntar på är grönt ljus från FN.

Mali

Mali är tre gånger så stort som Sverige och har 15 miljoner invånare, de flesta sunnimuslimer.

Mali sågs som ganska stabil demokrati fram till militärkuppen i mars. Kuppmakarna menade att armén inte fått medel nog för att bekämpa ett tuareguppror i norr. Senare utnämndes parlamentets talman till tillfällig president.

Tuaregrebellerna hade gott om vapen efter att ha tjänat Muammar Gaddafi i Libyen. De lade under sig alla större städer i norr, delvis med hjälp av allierade islamister. De militanta islamisterna har därefter svept undan tuaregerna, och kontrollerar nu nästan hela det glesbefolkade ökenområdet.

Timbuktu, "öknens pärla", är Malis mest kända stad, fordom intellektuellt centrum och knutpunkt för handel med salt och guld.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".