Marvin Wilson avrättades trots vädjan till HD

Kunskaper på ett barns nivå
1:37 min

I Texas avrättades i natt Marvin Wilson, dömd för mord, som försvaret hävdar var förståndshandikappad. USA:s högsta domstol valde sent i går kväll att inte stoppa avrättningen.

USA:s högsta domstol avslog sent i går en begäran från Marwin Wilsons försvar som hävdade att avrättningen skulle strida mot domstolens tidigare beslut att det är oförenligt med konstitutionen att avrätta personer med låg intelligenskvot.

Marwin Wilson dömdes 1994 till döden för mord på en 21-årig man som ska ha berättat för polisen att Wilson hade ett parti narkotika i hemmet.

I ett test uppmättes Willsons intelligenskvot senare till 61- under 70 som ibland anses vara gränsen för mentalt handikapp.

I begäran till domstolen påpekade försvaret även att Wilsons språk- och matematikkunskaper är på ett barns nivå, och att han varken klarar av att sköta sin ekonomi eller behålla ett jobb. HD bör därför ta hänsyn till sitt tidigare beslut och stoppa avrättningen, argementerade försvaret- men fick alltså nej.

I sin tidigare dom från 2002 lämnade Högsta domstolen till delstaterna att definiera vad som avgör om någon är mentalt handikappad. Texas har valt att införliva en rad kriterier,om hur fången uppfört sig och anpassat sig till olika situationer.

Försvaret hävar att Texas gjort definitionen så snäv att nästan ingen passar kriterierna. Men en chefsåklagare i Texas sa att Wilson genom sina tidigare narkotikaaffärer och mordet tvärtom visat prov på både initiativ och ledarskap och ifrågasatte intelligenstestets trovärdighet, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Texas är med sju avrättningar den delstat som genomfört flest avrättningar i USA i år.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".