Foto: Pär Olsson/Scanpix.

Lokala skattelättnader mot arbetslöshet kritiseras

Ullenhag: "Måste våga prova nya lösningar"
2:18 min

Nu kommer kritik mot förslaget att ge skattelättnader för företag i stadsdelar och förorter med extremt hög arbetslöshet. Regeringens utredare la fram sitt förslag i går och räknar med ett trettiotal så kallade nystartszoner där företag förväntas kunna ge fler personer jobb.

Andreas Bergh är docent i nationalekonomi vid Lunds Universitet och knuten till gröna och liberala tankesmedjan Fores. Han tycker det är fel att fokusera på enskilda områden.

– Gör man en skattesänkning så flyttar det väl dit ett företag eller två och man får lite jobb men det bygger ju på tanken att jobben måste uppstå i den här stadsdelen eller det här området, och det tror jag är feltänkt. De som bor i framgångsrika kommuner och stadsdelar har ofta jobb någon annanstans och pendlar, säger Andreas Bergh.

Att företag i områden med hög arbetslöshet, hög andel socialbidragstagare och låg utbildningsnivå ska få betala lägre sociala avgifter för sina anställda för att få fart på sysselsättningen är en inte helt ny idé. Liknande försök har gjorts i flera länder, även i Sverige, men då var det som stöd till utsatt glesbygd i Norrland.

Den färska statliga utredningen hänvisar framförallt till erfarenheterna från Frankrike där stadsdelar med stora sociala problem fått skattelättnader sen 90-talet.

Utvärderingar där har visat att det skapades fler jobb, i alla fall de första åren. Men samtidigt har den totala arbetslösheten inte sjunkit och företag i områden strax intill har blivit lidande, en slutsats som också dras från försök i Storbritannien.

Företagarnas chefsekonom Lars Jagrén som varit kopplad till utredningen är kritisk mot bland annat just det här med den snedvridna konkurrensen som kan drabba företag i närheten av de som får skattelättnader.

– När man ser hur områdena som utredningen har tittat på ser ut, så är det en klar risk att det kommer finnas såna problem där en väg emellan är allt som skiljer. Då kan man tycka att det företag som råkar ligga utanför är lika viktigt ur en integrationsaspekt som det som råkar ligga innanför, säger Lars Jagrén.

Men integrationsminister Erik Ullenhag säger till Ekot att man måste våga pröva nya lösningar och vända på flera stenar för att få igång en positiv spiral då vi har ett antal miljonprogramsområden som aldrig lyft sig.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".