Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Sju miljarder i skatteåterbäring delas ut i veckan

Summor under 2 000 kronor delas ej ut
1:28 min

Det är nästan en miljon människor som ska dela på dryga sju miljarder kronor när de det nu är dags för dem privatpersoner som har deklarerat via sin pappersblankett att få sin skatteåterbäring.

De som angett ett konto till Skatteverket får sina pengar den här veckan med start onsdag. De som inte anmält konto får ett utbetalningskort, men det gäller bara om beloppet de ska få tillbaka överstiger 2 000 kronor. Nytt för i år är att summor på 2 000 och lägre stannar kvar på skattekontot för senare utbetalning. 

Även de som ska betala får sina besked nu i dagarna. Det handlar om cirka 660 000 svenskar som ska betala in nästan 6,45 miljarder kronor.

Några får dock fortsätta vänta på sina pengar. Egenföretagare som har deklarerat på papper, juridiska personer och svenskar bosatta utomlands får sina skattebesked först i december.

Andra som kan få vänta på pengar är de som granskas av Skatteverket och som kan behöva komplettera med fler uppgifter.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".