Vitrysslands president Alexander Lukashenko meddelade förra veckan att Sveriges ambassadör utvisas. Sverige och Bildt svarade med att stoppa tillsättningen av en ny vitrysk ambassadör i Stockholm. Foto: Scanpix

Bildt: Alla svenska diplomater sparkas ut

Uppträder som den buse han faktiskt är
1:03 min

Relationerna mellan Sverige och Vitryssland hårdnar ytterligare. Den Vitryska ambassaden i Stockholm kommer stängas senast sista augusti.

Och idag kom samtidigt beskedet att alla svenska diplomater i Vitryssland kastas ut ur landet.

– Vi har fått beskedet att de nu ber all svensk personal att lämna Vitryssland och drar in deras diplomatiska ackreditering. Det är ju en kraftig eskalering från president Lukasjenkos sida som uppenbarligen är mycket irriterad, framförallt på Sveriges demokratisatsningar, säger Sveriges utrikesminister Carl Bildt.

Det var i fredags som beskedet kom om att Sveriges ambassadör i Vitryssland Stefan Eriksson visas ut ur Vitryssland för att hans påstådda kontakter med oppositionen i landet.

Sverige svarade direkt med att stoppa tillsättningen av en ny vitrysk ambassadör i Stockholm, och uppmanade två vitryska diplomater att lämna Sverige.

– Det är de som har börjat med att kasta ut våran svenska ambassadör och det tolererar inte vi. Jag ser ju att Lukasjenko nu uppträder som den buse han faktiskt är också på det diplomatiska området, säger Bildt.

Och idag har alltså Vitryssland svarat med att frånta all svensk ambassadpersonal i Minsk deras diplomatstatus senast den 30 augusti.

Samtidigt kallar Vitryssland hem all sin ambassadpersonal från Stockholm.

– Vi har inte fått någon motivering alls, utan de här ingår i det som inleddes med att han kastade ut vår ambassadör för några dagar sedan, säger Carl Bildt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".