1 av 2
Ulrika Blumfelds är en av de som kämpar för högre ingångslön för sjuksköterskor. Foto: Johanna Sjöqvist/Sveriges Radio.
2 av 2
Klicka för grafik

Sjuksköterskorna fortsätter lönekampen

"Man får vad man betalar för"
1:49 min

De nya sjuksköterskor som vill tjäna 24 000 kronor i månaden tar jobb på mindre sjukhus och vårdcentraler, eller flyttar till Norge. Och kampen för att höja lönerna fortsätter med ny riksmanifestation planerad i höst.

Ulrika Blumfelds, före detta talesperson för sjuksköterskestudenternas löneuppror i Stockholm, har tackat nej till flera jobb innan hon till slut blev erbjuden 24 000 kronor.

– Jag tror jag har tackat nej till tio olika jobb innan, på storsjukhusen i Stockholm på olika avdelningar. Vissa fick man inte ens komma på intervju till eftersom de visste vilket lönekrav man hade.

Men hon hade is i magen och fick till slut ett jobb på geriatriken på ett mindre sjukhus.

– Nu jobbar jag på Sabbatsbergs sjukhus. För de betalar bra. Nu tjänar jag 24 000 i måndaden i grundlön.

Vad tycker du om ditt jobb?

– Det är världens bästa, roligaste jobb.

Men som Ekots rundringning visar så har storsjukhusen inte böjt sig för de nya sjuksköterskornas krav.

Ulrika Blumfelds berättar att en hel del av hennes tidigare klasskompisar nu söker sig till Norge där sjuksköterskor har en högre lön. Och de som fått den lön de vill ha här i Sverige har sökt sig utanför storsjukhusen.

– Inom primärvården, vårdcentraler, äldreboenden, där betalar de också högre löner. Psykiatrin betalar också mycket högre och även de geriatriska sjukhusen här i Stockholm.

Men kampen för en ingångslön på 24 000 är inte över.

– Det fortsätter ju bland studenter som fortfarande pluggar. Det kommer att ske en ny manifestation i höst över hela landet. Och det enda jag vet är att de kommer höja kravet till 24 500, säger Ulrika Blumfelds.

Ulrika Blumfelds tycker att det är viktigt att även hon och de som redan jobbar som sjuksköterskor är med och stöttar kampen.

– Jag tror att det är jätteviktigt. För det här handlar om att det är en stor kvinnodominerad grupp som måste räta på sig. Och fråga sig själva: Vad är jag värd?

Inte bara de som arbetar i vården borde stötta kampen, tycker hon.

– Alla har varit eller kommer att bli patienter, så det här rör alla. Sjuksköterskor håller på att bli en exportvara. Man får vad man betalar för, vill vi ha duktiga motiverade sjuksköterskor som vårdar Sveriges befolkning, då är det dags att börja pröjsa.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".