Bilden visar syriska kvinnor som flydde sina hem igår och nu håller till i en skola. Foto: Khalil Hamra/Scanpix

Syrier får inte ta hit anhöriga

Rättschef: "Det är huvudregeln, sedan finns undantag"
1:58 min

De många syrier som fått tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige får inte ta hit sina anhöriga. Det rättsliga ställningstagandet gör Migrationsverket idag.

Verket har kommit fram till att samma praxis gäller som tidigare, alltså att flyktingar med tillfälliga uppehållstillstånd inte tillåts att ta hit sina anhöriga.

– Vi har tittat på huruvida man har rätt att få ta hit sin familj om man har tidsbegränsat uppehållstillstånd. Här finns gammal praxis från 1999, så att det är ingen ny fråga. Det som är det nya är att det finns ett europeiskt direktiv som säger att tidsbegränsade uppehållstillstånd ska vara minst tre år, tidigare brukade vi ha ettåriga, säger rättschefen Mikael Ribbenvik på Migrationsverket till Ekot.

Migrationsverket har tittat på om det finns anledning att ändra på den tidigare praxisen och om de kan ändra på den tidigare praxisen på grund av det längre tillståndet. Svaret på den frågan är nej.

Praxisen omfattar även den här typen av tillstånd vilket betyder att den som har tidsbegränsat uppehållstillstånd inte har rätt att ta hit familjen.

För de syrier som nu fått uppehållstillstånd i tre år, de kommer alltså få nej när de vill ha hit sina anhöriga?

– Det är huvudregeln, sedan finns det alltid undantag, säger Mikael Ribbenvik till Ekot.

Hur ofta förekommer undantagen?

– Det är väldigt sällan. När det gäller synnerliga skäl på den här punkten så måste det vara ömmande och udda, som man säger.

Vad är inte ömmande och udda med läget i Syrien i dag?

– Ja precis, det kan man ju verkligen fråga sig. Men kom ihåg att det är två olika system. Vi har ett skyddssystem, alltså asyl som handlar om folk som kommer till Sverige. Sedan har vi ett anknytningssystem som handlar om familjeåterförening. Det är två helt olika system. Så det är klart, när vi säger att alla från Syrien får stanna så är det i asylsystemet, säger Mikael Ribbenvik på Migrationsverket till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".