Kistorna med de 16 egyptiska soldaterna som dödades i söndags. Foto: Amr Nabil/Scanpix.

Egyptisk militär hämnades söndagens dödsoffer

Gränsen mellan Egypten och Gaza stängd
2:21 min

I Egypten dödades minst 20 misstänkta terrorister i samordnade mark- och luftattacker på norra Sinaihalvön tidigt i morse.

Attackerna var Egyptens första på årtionden i området och kom dagen efter att tusentals egyptier följt begravningen av de 16 soldater som dödades i en attack mot en gränspostering i söndags.

I natt bara drygt två dygn efter den blodiga attacken mot gränsposteringen, attackerades ytterligare fyra militära vägspärrar av okända beväpnade män. Det finns inga uppgifter om dödsoffer.

Men Egyptens svar blev skarpt på de senaste dagarnas eskalerande våld från militanta i norra Sinai, i gränslandet mot Gaza och Israel. Säkerhetsnärvaron vid Rafah vid gränsen mot Gaza har kraftigt trappats upp. Och tidigt i morse stormade markstyrkor understödda av attackhelikoptrar samhället Tumah. Minst 20 människor dödades, terrorister enligt militären, som säger att operationen är pågående.

Ingen grupp har ännu tagit på sig skulden för attacken i söndags då 16 militärer dödades, men den egyptiska säkerhetsapparaten har anklagat militanta islamister från Gaza och beduinklaner i Sinai för att ligga bakom.

Gränsen mellan Egypten och Gaza som just fått lättade restriktioner, hålls nu stängd på obestämd tid och säkerhetsstyrkor har börjat förbereda sig för att stänga de smugglingstunnlar som används för att smuggla in både mat och förnödenheter i Gaza, men också vapen.

Händelsen sätter Egyptens president Mursi och den nya regeringen på hårda prov. Relationen med Hamas i Gaza som hyllade Mursi när han tillträdde, riskerar att försämras om inte Hamas får bukt med våldet därifrån.

Israel förklarade i positiva ordalag i förmiddags att Egypten äntligen börjat agera mot extremister i Sinai. Israel har tidigare med kraft tillbakavisat anklagelser från Hamas och parter i Egypten att det i själva verket skulle vara den israeliska säkerhetstjänsten som låg bakom söndagens attack.

Men utvecklingen sätter också fredsöverenskommelsen mellan Israel och Egypten från 1979 på prov.

Aktivister, fristående politiker och partier här i Egypten kräver nu att Camp David-överenskommelsen omförhandlas, eftersom den ses som alltför fördelaktig för Israel, och inte tillåter Egypten att ha mer än en symbolisk styrka utan egentligt tunga vapen i östra och centrala Sinai.

Det är av yttersta vikt, sägs det, att Egypten får förstärka sin militära närvaro i Sinai och det finns en öppning. Israel har tydligt sagt att de inte invänder mot en större Egyptisk truppnärvaro i Sinaiområdet för att få bukt med terrorister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".