250 000 beräknas ha flytt striderna i östra Kongo. Bild från en flyktingförläggning i norra Goma. Foto: Jerome Delay/Scanpix.

Afrikanska ledare manar till fredsstyrka i Kongo

Ännu inga framsteg
1:32 min

I östra Kongo har striderna striderna mellan militären och rebellgruppen M23 blivit värre de senaste veckorna och en kvarts miljon människor har tvingats på flykt. Samtidigt pågår samtal i Uganda för att försöka inrätta en gemensam fredsstyrka för att få ett stopp på striderna.

Ledare från Burundi, Tanzania, Kenya och Sudan har samlats i Ugandas huvudstad Kampala för att försöka medla fram en lösning mellan Rwandas president Paul Kagame och hans motpart i Kongo, Joseph Kabila.

Målet är att skapa en gemensam fredsstyrka som ska kunna stoppa striderna mellan rebellgruppen M23 och den kongolesiska militären, men ännu har inga framsteg gjorts. Kongos president Joseph Kabila hävdar att Rwandas regering stöttar M23, vars framfart i Östra Kongo de senaste veckorna har tvingat hundratusentals människor på flykt.

Rebellerna har länge hotat att inta den regionala knutpunkten och miljonstaden Goma. FN:s humanitära chef Valerie Amos som i dag besöker staden har varnat för att strider inne i Goma skulle få katastrofala konsekvenser med ännu större flyktingströmmar.

Men frågan är om FN:s fredsstyrka på plats kan hindra rebellerna som hela tiden verkar öka i antal.

Kongos president Kabila menar att det beror på att Rwanda förser M23 med vapen och hjälper dem att rekrytera fler soldater. Kabilas anklagelser fick nyligen stöd i en FN-rapport som pekade på att många av soldaterna inte pratar franska och själva uppger att de blivit rekryterade i Rwanda. Även personer i rwandiska militäruniformer har setts strida tillsammans med rebellerna.

Uppgifterna om Rwandas inblandning har fått flera länder att dra tillbaka eller frysa bistånd till landet. USA:s utrikesminister Hillary Clinton som för tillfället är på rundresa i Afrika har också uppmanat Rwanda till att sluta stödja M23.

Rwandas president Paul Kagame har hela tiden tillbakavisat anklagelserna och menar att FN-rapporten är dåligt underbyggd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".