Vitryssland: Det är Sveriges fel

1:59 min

Nu hårdnar tonen ytterligare i de svensk vitryska relationerna. Alla svenska diplomater på ambassaden i Minsk måste lämna landet senast sista augusti. EU håller ett extramöte om de försämrade relationerna på fredag.

Senast sista augusti ska de fem svenskar som arbetar på den svenska beskickningen i Minsk lämna landet. Redan för fem dagar sedan fick ambassadören Stefan Eriksson veta att han inte är välkommen längre.

Beskedet kom samtidigt som den vitryska ambassaden i Stockholm stängs och skickar hem all personal.

Tidigare har ambassadören och hans två närmaste fått respass som ett svar från Sverige.

Relationen mellan länderna är nu så allvarlig att EU extrainsatt ett möte för alla EU-ambassadörer på fredag. Det är inte otroligt att det som hände i februari upprepas. Då kallade EU hem alla ambassadörer från Minsk sedan Polens och EU:s ambassadörer portats av Minsk.

I Minsk motiveras agerandet med att den svenska ambassaden ägnat sig åt subversiv verksamhet genom att stötta oppositionen. En smutskastningskampanj har pågått i statstyrda medier mot speciellt ambassadör Eriksson. Han är en mycket känd person i Minsk och har uppskattats just för att han tagit ställning för mänskliga rättigheter mot den totalitära regimen.

Samtidigt spekuleras i om den så kallade svenska nallebombningen också spelat in i sammanhanget. Ett litet svenskt plan kränkte vitryska gränsen för att bomba med fredsnallebjörnar över vitryskt territorium. President Aleksander Lukasjenko har sparkat höga ansvariga militärer för incidenten.

Men vitryska UD hävdar att det är Sveriges fel att relationerna förvärrats. Något som utrikesminister Carl Bildt (M) inte håller med om.

– Det är faktiskt så att det är de som har börjat med att kasta ut vår svenska ambassadör. Och det tolererar inte vi. Lukasjenko uppträder som den buse han faktiskt är, även på det diplomatiska området, kommenterar Carl Bildt.

Maria Persson Löfgren, Moskva

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista