Rebeller från Fria syriska armén vid en bombad byggnad i Aleppo i måndags. Foto: Scanpix

Regeringsstyrkor försöker rensa Aleppo från rebeller

Christer Fridén rapporterar
1:20 min

Syriska regeringsstyrkor har i dag trappat upp striderna mot rebellerna i staden Aleppo. Regeringstrupperna säger sig ha tagit kontroll över delar av staden. En uppgift som förnekas av rebellerna.

Uppgifterna om vad som händer i Aleppo går starkt isär, utom i ett fall. Både regeringssidan och rebellerna är ense om att striderna i och omkring staden har trappats upp. Men medan regeringssidan berättar om framgångar förnekar rebellerna att de har dragit sig tillbaka.

I tre veckor har den fria syriska armén hållit stånd i viktiga delar av Syriens största stad, Aleppo. Bland annat har de tagit kontroll över den viktiga stadsdelen i söder, Salah alDin.

Men under den senaste veckan har regeringsstyrkorna dels bombarderat staden, både med artilleri och från luften, och dels laddat upp med marktrupper och stridsvagnar runt staden. Sammanlagt 20 000 man sägs ha dragits samman och bara väntat på order att anfalla staden för att driva ut rebellerna.

Det kan vara den ordern som nu har kommit. Enligt samstämmiga uppgifter har stridsvagnar idag rullat in i Aleppo i ett försök att rensa staden från rebeller. En grupp journalister från den brittiska nyhetsbyrån Reuters kunde tidigare i dag konstatera att åtminstone en postering som hölls av rebellerna, då hade övergivits.

TV-kanalen al Jazeera berättar om hårda strider på gatorna med många döda och skadade. Men också att rebellerna både lyckats skjuta ner ett flygplan och förstöra flera av de anfallande stridsvagnarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".