Carl Bildt: "Så behandlar man inte Sverige"

6:28 min

Det diplomatiska kriget mellan Sverige och Vitryssland har trappats upp. I dag kom besked från vitryska regimen att alla svenska diplomater måste lämna landet innan månadens slut.

– De hade säkert föredragit att vi tyst accepterat att de slängde ut vår ambassadör men så behandlar man inte Sverige, säger utrikesminister Carl Bildt som intervjuades i dag i Studio Ett.

– Vi har en tydlig politik, den skäms vi inte alls för, tvärtom, den är vi stolta över, och vi har ingen anledning att krypa för herr Lukasjenko på minsta sätt, säger utrikesministern, som har kallat Lukasjenko för "buse" i Sveriges Radio Ekot under dagen.

– Det handlar inte om diplomati, det handlar om klarspråk. När han vidtar sådana här åtgärdet så tycker jag det behövs ett element av klarspråk också i relationen. Det här är en regim som har uppträtt som ingen annan europeisk regim överhuvudtaget.

Utrikesminister Bildt poängterar att han främst är oroad över situationen i Vitryssland och inte över det diplomatiska kriget.

– Allra mest oroande är att vi ser att utvecklingen i Vitryssland är på väg åt fel håll. De har inte släppt de politiska fångarna som de antytt att de skulle göra, tvärtom får vi indikationer att de arresterar nya personer, säger Carl Bildt.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista