Foto: Cleis Nordfjell/SvD/Scanpix

Regeringen vill att experter guidar i separationer

Barn- och äldreministern: "Separationer drabbar barnet"
1:47 min

Regeringen vill ha separationsteam som hjälper föräldrar under en separation. I dag får Socialstyrelsen i uppdrag att utreda hur det ska gå till.

– Vi vet att en separation ibland kan medföra konflikter och det drabbar barnet. Förslaget är tänkt att förebygga och dämpa konflikter i samband med en separation, säger barn- och äldreminister Maria Larsson (KD).

Socialstyrelsen ska under hösten utreda hur flera instanser ska skräddarsy helhetslösningar för familjer där föräldrarna separerar. Tanken är att till exempel en jurist, en skuldrådgivare och en familjeterapeut ska jobba tillsammans som ett lag.

Maria Gregell är auktoriserad familjerådgivare och säger att många söker hjälp när parrelationen kört fast i tystnad eller gräl.

Många vill skaffa barn, göra karriär och uppnå en hög materiell standard under några få år. Pusslet går inte att få ihop och mitt i en kris är det lätt att glömma bort viktiga delar av sitt liv, säger Maria Gregell.

– Det är många frågor som blir aktuella. Ekonomi, juridik och inte minst barnens situation. Boendefrågan och tusen miljoner frågor. Kan man då få hjälp av några som är särskilt kunniga tror jag att det kan underlätta i det här svåra livsskedet.

Varje år är 50 000 barn med om en separation. I dessa separationer glöms ofta de ekonomiska delarna bort. Målet är att fler föräldrar ska betala underhållsbidrag, säger Maria Larsson.

– Mycket fokuseras på hur man ska dela vårdnaden, men vi vet att de ekonomiska problemen också är viktiga och att barnet gynnas om båda parter tar sitt ekonomiska ansvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".