Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Arkivfoto: Hasan Sarbakhshian/Scanpix.

"Sanktionerna mot Iran slår hårt mot folket"

"Iran kan inte överleva utan oljeintäkterna"
1:50 min

Sanktionerna mot Iran slår nu mycket hårt mot landets ekonomi. Det säger en av världens ledande experter på ekonomin i Mellanöstern till Ekot.

Enligt färsk statistik från amerikanska energimyndigheten EIA minskade Irans oljeexport med nästan en fjärdedel i juli jämfört med samma månad i fjol.

Och nu drabbas framförallt den iranska medelklassen, säger Hossein Askari, professor i internationell ekonomi vid George Washington University.

– Det iranska folket får verkligen lida medan de styrande inte drabbas, säger Hossein Askari.

Iran får över 80 procent av sina exportintäkter från oljan.

När först USA och nu också EU har infört sanktioner för att pressa Iran att upphöra med sitt kärnteknikprogram så får därför den uteblivna försäljningen från oljan stora konsekvenser.

– På kort sikt kan inte Iran överleva utan sina oljeintäkter. Valutareserven kommer tömmas och Iran kan inte importera det de är beroende av i dag, som matvaror som vete och kött och mediciner, säger Askari.

Priserna har redan stigit, till exempel är kyckling dubbelt så dyrt som i vintras. Inflationen har skjutit i höjden. Regeringens officiella bild är 30 procent på årlig basis, men professor Askaris beräkningar talar för en inflation på 60 procent.

Det blir också långvariga fysiska skador för oljeindustrin när de framöver inte längre har möjlighet att lagra olja de inte lyckats sälja.

– Om du upphör att borra efter olja förstörs oljefälten, säger Askari.

Och de ekonomiska konsekvenserna kan bli ännu större på sikt. För även om sanktionerna skulle upphöra och Iran få möjlighet att sälja sin olja i morgon så är det inte säkert att kunderna som vant sig vid att istället köpa olja från exempelvis Saudiarabien självklart kommer tillbaka.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".