Amerikanskt hus i till salu i Blue island under 2007. Foto: M. Spencer Green/Scanpix.

Amerikanska huspriser på väg upp efter kraschen

"Trenden kan ingjuta förtroende"
1:45 min

Bostadspriserna i USA har börjat stiga mer än på länge. Antalet bostäder som är till salu är litet, men bolånen är billiga, vilket får fart på markanden säger Wesley Hardin, mäklare i en förort till Denver i Colorado.

– Det är de allt billigare  bolånen som får fart på spekulanterna, säger Wesley Hardin vid ett  mäklarföretaget Remax kontor i Colorado.

I Denverområdet rasade priserna med 20 till 40 procent under krisen 2006. Nu har priserna gått upp igen och ligger för en del objekt till och med högre än innan krisen

– Vi börjar se fastigheter i området som nu är värda mer än vad de var innan 2006, säger Wesley Hardin.

Enligt bolåneföretaget Freddie Mac steg bopriserna med 4,8 procent andra kvartalet jämfört med kvartalet innan vilket är den kraftigaste ökningen på 8 år. 

Enligt en annan mätning steg priserna med 6 procent under andra kvartalet, och med 2,5 procent jämfört med samma månad förra året, rapporterar Wall street journal.

71 av USA:s 100 mest betydande storstadsområden redovisar prisökningar, jämfört med 19 för ett halvår sedan. Men i några av de områden som träffades hårdast av bolånekrisen går priserna fortfarande ner.

Uppgången anses ännu inte vara stabil. Många som vill köpa klarar inte bolåneinstitutens nya tuffare bolåneregler. Osäkerheten kring den internationella ekonomin bromsar utvecklingen men kanske kan den här trenden ingjuta lite mer förtroende i den amerikanska ekonomin, tror Wesley Hardin.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".