USA backar upp Sverige i krisen med Vitryssland

Sverige får nu stöd av USA i den tvist som råder mellan Vitryssland och Sverige sedan den svenske ambassadören Stefan Eriksson utvisats förra veckan.

På amerikanska utrikesdepartementets hemsida skriver man att USA är djupt oroad över de senaste händelserna i Vitryssland.

Landets beslut att utvisa den svenske ambassadören kan leda till att isolera Vitryssland allt mer, enligt den amerikanska regeringen.

USA uppmanar nu Vitryssland att omedelbart frige politiska fångar, och att upphöra med förtrycket av den demokratiska oppositionen.

Alla EU-ambassadörer i Bryssel kommer i morgon att samlas till ett krismöte med anledning av Vitrysslands beslut att utvisa alla svenska diplomater.

Enligt ordföranden i EU:s kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik är syftet med mötet i morgon att få ett EU-stöd för Sveriges linje och att göra en mycket tydlig markering mot Vitryssland att deras agerande mot Sverige är ett agerande mot hela unionen.

Martin Uggla, ordförande i Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, befarar att konflikten mellan Vitryssland och Sverige kan eskalera.

– Jag ser hela utvecklingen som ett resultat av EU:s allt hårdare linje mot Vitryssland, där Sverige drivit på. EU kommer att svara på något sätt, det kan handla om att dra tillbaka ambassadörer eller att man att utvidgar sanktionstrycket. Det allvarliga är att Vitryssland isoleras ännu mer, säger Uggla.

Av det svenska biståndet till Vitryssland på 130 miljoner gick hälften till demokratiprojekt.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista