Mustafa Abdul Jalil, ordförande för det nu avvecklade övergångsrådet. Foto: Karim Jaafar/Scanpix.

Folkligt vald övergångsregering på plats i Libyen

Den viktigaste frågan är nu säkerheten
1:57 min

I Libyen har Nationella övergångsrådet NTC nu officiellt avvecklats och den nya folkligt valda övergångsregeringen har svurits in.

”Dysterkvistarna fick fel, vi lyckades, vi har en folkligt vald regering.” Uttalandet gjordes av en libysk journalist i Bengazi efter att övergångsrådets ordförande Mustafa Abdel Jalil sent i går kväll officiellt överlämnade makten till den nya församlingen.

Jalil, som fungerat som en slags president, erkände i går kväll för första gången att NTC misslyckats i flera viktiga frågor, framför allt att återställa säkerheten. Men han försvarade sig att efterkrigstiden varit svår och rörig.

Att den nya övergångsförsamlingen nu ska samarbeta i ett öppet, transparent och demokratiskt klimat blir också det en utmaning i ett land där klanlojaliteten ofta väger tyngre än nationella intressen.

Den viktigaste frågan är fortfarande säkerheten, det går inte en vecka utan någon slags sammandrabbning med automatvapen på öppen gata. Vid mina samtliga besök i Libyen har jag bevittnat just väpnade sammandrabbningar, inte nödvändigtvis alltid mellan rivaliserande klaner eller familjer, det kan lika gärna ha varit ungdomsgängs argumentationer som spårat ur.

En annan viktig fråga är de östra delarnas makt. Många där vill ha mer att säga till om, eftersom de i praktiken försörjer övriga landet ekonomiskt med sina oljetillgångar.

Det nya parlamentet består av 200 platser, 80 av dem är politiska partier, resten fristående kandidater. Inom en vecka kommer en premiärminister att utses, som i sin tur ska utse en övergångsregering som ska godkännas av parlamentet.

Premiärministern lär komma från Mahmoud Jibrils allians, som blev det största politiska partiet. Men det blir inte Jibril själv, som gammal medlem i NTC får han inte delta i övergångsregeringen. Många tror i stället att han kommer att bli Libyens nästa president när övergångsregeringen är klar med sitt jobb och nya val till ett ordinarie parlament kan hållas.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".