1 av 2
Jens Lagneholm. Foto: Privat
2 av 2
I åtta dagar pågick sökandet efter en 19-årig dansk. Foto: Polisen/Scanpix

Polisen kritisk till fortsatt sökande efter dansk

Polisen: "Bra att det här granskas"
2:17 min

Föräldrarna till den 19-årige dansk som för två veckor sedan försvann i fjällen i Norrbotten vill att polisen ska återuppta sökandet och även att sökområdet ska utökas till Norge.

– Jag har full förståelse för att familjen vill att vi ska söka i Norge. Men då måste man se hur det ser ut att ta sig dit. Det är stora bergväggar att kliva upp för om man ska ta sig in i Norge och det känns inte troligt, säger Stefan Ström vid polismyndigheten i Norrbotten som en kommenterar på kravet.

I åtta dagar pågick sökandet efter 19-åringen som försvann i fjällen i Ritsemområdet den 25 juli. Polisen tror att han överraskades av tät dimma. Det var hans kompis som larmade polisen när han under dagen inte kom tillbaka till deras tält.

Lars Fält som i 40 år undervisat svenska militärer om konsten att överleva i naturen och som grundade försvarets överlevnadsskola säger att det viktigaste är att få i sig vatten. I området där 19-åringen försvann finns gott om vatten.

– Det är inga problem. Folk har klarat sig i månader utan mat, säger Lars Fält.

När 68-årige Jens Lagneholm försvann i Årefjällen i början av juli lade polisen också ner sökandet efter ungefär en vecka. Men han hittades sedan av två privatpersoner efter tolv dygn i skogen. 

– Min fru hade börjat ge upp hoppet. De hade alla i princip gett upp. Jag är ett levande bevis på att man kanske inte ska ge upp så tidigt. Men samtidigt handlar det ju om ekonomi. Det kostar en massa pengar, säger han.

Och även överlevnadsexperten Lars Fält tror att det är en kostnadsfråga att sökandet efter dansken avbrutits.

– Det kostar mycket att flyga helikopter och alla resurser. Det är nog en av de dyraste insatser man kan göra.

Rikspolisstyrelsen har beslutat att granska sökande efter 19-åringen för att se om det har utförts på rätt sätt och om samarbetet med Norge och Danmark har fungerat.

– Det är fullt naturligt. Det finns många synpunkter både på internationell och nationell nivå. Det är bra att det granskas så får vi se om det gått rätt till, säger Stefan Ström vid polismyndigheten i Norrbotten.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".