Foto: Scanpix.

Omfattande bidragsfusk hos SSU i Piteå

SSU Norrbottens miljonfusk med bidrag från landstinget spiller nu även över på SSU Piteå, visar en granskning.

Det var i maj som det avslöjades att SSU Norrbotten misstänktes för att ha lurat till sig miljontals kronor i ett omfattande bidragsfusk. Distriktet har polisanmält sig självt och Landstinget har inlett en utredning.

Liksom SSU-distriktet hittat på olika utbildningar och kursverksamheter har SSU Piteå gjort likadant när ungdomsförbundet vänt sig till kommunen med sina bidragsansökningar. Enligt Piteå-tidningen ska SSU i Piteå mellan 2004 och 2010 lurat till sig skattemedel på över 600 000 kronor. Granskningen visar att omkring hälften av de kurser som SSU Piteå har fått bidrag för aldrig genomförts.

Alexander Nilsson är distriktsordförande för SSU i Norrbotten.

– Vi försöker få fram allting som kan vara relaterat till någon form av mygel. Vi försöker lösa problemet, vi vill betala tillbaka, vi vill göra rätt för oss. Det är fullständigt oacceptabelt, säger Alexander Nilsson.

Just nu är det SSU som är i blåsväder men avslöjanden om bidragsfusk bland ungdomsförbunden är inget specifikt just för SSU. Till exempel avslöjade Ekot 1994 att flera ungdomsförbund redovisade för många medlemmar och därmed också fick för mycket i bidrag. Det handlade om miljontals kronor och fusket framstod med all tydlighet som något som gjordes systematiskt.

Sedan dess har fusk med medlemsantalet uppdagats vid ett flertal tillfällen och det här är något av en kultur, inte bara inom de politiska ungdomsförbunden utan inom flera samhällssfärer, säger statsvetaren Simon Matti.

– Det här är något som vi ser försiggår på myndigheter, inom kommuner och i andra organisationer också tyvärr. Snarare än att det är individer som medvetet fuskar så tror jag att det här har blivit mer av en kulturfråga, det är så här vi gör.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".